Proprietăţi

Centrul orasului conteaza inca in tranzactiile cu spatii de birouri

03.11.2004, 00:00 21



Nordul Bucurestiului este tot mai mult tinta predilecta a marilor companii care au avut in vedere relocarea sediului central, aona dintre Piata Victoriei si Piata Charles de Gaulle prefigurandu-se a fi viitorul centru de afaceri al capitalei. In ultimii ani, au fost livrate o serie de imobile de birouri clasa A, iar proiecte ce insumeaza sute de mii de metri patrati sunt anuntate pentru perioada urmatoare.



Cu o rata de neocupare a spatiilor de birouri de numai 4% si terenuri aproape inexistente pentru proiecte imobiliare, zona centrala face tot mai greu fata concurentei pe care o reprezinta nordul orasului.



Cu toate acestea, una dintre cele mai mari tranzactii imobiliare din acest an a vizat centrul Bucurestiului. Grupul de firme UTI, cu activitati in domeniul serviciilor de paza si securitate, dar si tehnologia informatiei, si-a relocat sediul in cladirea Palazzo Italia, tranzactia intermediata de compania Colliers International implicand o suprafata inchiriata de 5.100 de metri patrati.



Tranzactia a fost a treia ca dimensiune, incheiata pana in prezent pe piata birourilor de clasa A. Cea mai importanta tranzactie a fost cea realizata de Orange, care si-a relocat call-center-ul, printr-o tranzactie intermediata de compania imobiliara CB Richard Ellis. Contractul vizeaza inchirierea unei cladiri de 8.000 de metri patrati in cadrul parcului industrial Iride, cu posibilitatea de extindere pe termen mediu cu inca 2.000 de metri patrati.



A doua tranzactie ca dimensiune a fost cea prin care Raiffeisen Bank, a inchiriat o suprafata de 7.500 de metri patrati in Charles de Gaulle Plaza, tranzactie intermediata de compania imobiliara Eurisko.



Cele trei tranzactii au fost singurele de pe piata spatiilor de birouri clasa A din Romania care au depasit suprafata inchiriata de 5.000 de metri patrati. Intre tranzactiile incheiate anul acesta si care vizeaza cu spatii de birouri clasa B, a existat doar o sinugra tranzactie care a depasit aceasta valoare.



O alta miscare importanta pe piata spatiilor de birouri din acest an a fost mutarea de catre operatorul de telefonie mobila Connex a centrului de relatii cu publicul in luna martie a acestui an intr-un sediu nou situat in zona Politehnica, Global Business Center, cu o suprafata de 13.500 de metri patrati.





Vezi si paginaXXX





 



Chiar daca centrul capitalei este considerat inaccesibil, sunt si companii care isi muta sediile in zona de nord. Connex a renuntat la cladirea de pe Nerva Traian, si isi va muta si sediul central intr-un imobil ce va fi livrat in ultimele luni ale acestui an pe piata, Charles de Gaulle Plaza. Acesta va reprezenta cel mai mare imobil de birouri de pe piata romaneasca, cu o suprafata totala de peste 40.000 metri patrati.



Desi oferta de spatii de birouri de clasa A a fost mai slaba ca oricand, numarul de tranzactii de dimensiuni mari a crescut, cele mai multe fiind in fapt contracte de preinchiriere a unor proiecte care urmeaza sa fie livrate pe piata anul viitor. Potrivit unui studiu al companiei imobiliare Colliers International, numarul de tranzactii de inchiriere a spatiilor de birouri a crescut in primele opt luni ale anului cu peste 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Tranzactiile de anvergura s-au inscris pe un trend ascendent iar cele cu suprafete de peste 2.000 de metri patrati, considerate pana acum ca exceptionale, vor deveni tot mai dese. La nivelul acestui an, tranzactiile ce depasesc 2.000 de metri patrati vor reprezenta mai mult de trei sferturi din total, sustine studiul de piata efectuat de Colliers.



Palazzo Italia este cel mai mare imobil de birouri livrat anul acesta pe piata romaneasca si care este situat in zona centrala a orasului. Palazzo Italia are o suprafata de 5.500 de metri patrati, in momentul de fata cladirea fiind inchiriata in intregime. Palazzo Italia este situat langa Piata Universitatii, avand acces la facilitatile specifice zonei-banci, institutii adiministrative, restaurante si centre comerciale.



Cel mai mare chirias al Palazzo Italia este grupul de firme UTI activeaza in domeniul serviciilor de paza, securitate si tehnologia informatiei. UTI a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 33,4 milioane de euro.



Pana in anul 2006, pe piata imobiliara din Romania vor exista spatii de birouri ce totalizeaza 780.000 de metri patrati, iar la finele acestui an se estimeaza o suprafata inchiriata de birouri de circa 580.000 de metri patrati.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO