Proprietăţi

Cel mai înalt turn din Bucureşti are noi proprietari: Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas au preluat Tower Center din Piaţa Victoriei

Cel mai înalt turn de birouri finalizat în Bu­cureşti, pro­iectul Tower Center din Piaţa Vic­toriei, a in­trat în por­tofoliul oamenilor de afaceri Dragoş Bîl­teanu şi Ioannis Papalekas, doi dintre cei mai puternici investitori imobiliari de pe piaţa lo­cală, într-o tranzacţie ce poate fi estimată la circa 50 mil. euro.

Cel mai înalt turn de birouri finalizat în Bu­cureşti, pro­iectul Tower Center din Piaţa Vic­toriei, a in­trat în por­tofoliul oamenilor de afaceri Dragoş Bîl­teanu şi Ioannis Papalekas, doi dintre cei mai puternici investitori imobiliari de pe piaţa lo­cală, într-o tranzacţie ce poate fi estimată la circa 50 mil. euro.

Turnul situat pe bulevardul Ion Mihalache, cunoscut şi sub denumirea de Alpha Tower, are o poveste lungă şi întortocheată, cu numeroase litigii între acţionari şi o perioadă de trei ani în care clădirea a stat neocupată.
 

Proiectul a fost dezvoltat de către firmele Avrig 35 şi Industrialexport şi trebuia închiriat către Alpha Bank, banca ce a finanţat de altfel şi construcţia.

Neînţelegerile au determinat anul trecut intrarea în insolvenţă a firmei care deţine clădirea de 22 de etaje, dar la o distanţă de un an a fost admis un plan de reorganizare prin care firma Lorient Limited (controlată de Bîlteanu şi Papalekas) preia 87% din acţiunile firmei prin conversia unei creanţe de 128 milioane de lei (30 milioane de euro) şi îşi asumă rambursarea unei sume de 17,5 milioane de euro către Alpha Bank în contul creditului pentru construcţie.

Planul de reorganizare întocmit de firma RVA Insolvency, controlată de Arin Stănescu, a fost confirmat în iunie de către Tribunalul Bucureşti, iar Alpha Bank a acordat recent un credit de aproape 15 milioane de euro prin care Tower Center International (TCI) rambursează o bună parte din suma de 17,5 milioane de euro datorată.
 

Sediul TCI a fost mutat în clădirea Romenergo din Calea Floreasca, de unde Dragoş Bîlteanu conduce mai multe afacei. Omul de afaceri român a dezvoltat alături de grecul Papalekas şi proiectul UpGround din Pipera, format din două clădiri de birouri vândute înainte de venirea crizei şi două turnuri cu 600 de apartamente.

Papalekas a fost în centrul atenţiei în ultimul an şi prin răscumpărarea centrului comercial City Mall pentru 17,3 mil. euro, după ce renunţase la acest proiect în 2006 pentru un preţ de peste 100 mil. euro.
 

Ioannis Papalekas nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei, în timp ce Dragoş Bîlteanu nu a oferit informaţii suplimentare cu privire la planurile privind această clădire.

Industrialexport, firmă controlată de către Vasile Florin Bratu, a rămas în proiect cu o participaţie de aproape 13%.
 

Turnul de 22 de etaje ar urma în perioada următoare să intre în circuitul pieţei de birouri, în condiţiile în care noii proprietari caută chiriaşi.

Clădirea cu o suprafaţă în­chiriabilă de 22.000 de metri pătraţi a fost asigurată de către Chartis Europe Londra pentru 55 de milioane de euro, adică un preţ de 2.500 de euro/mp închiriabil.
 
 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.