Proprietăţi

Care sunt cele mai mari malluri din 10 ţări europene

Care sunt cele mai mari malluri din 10 ţări europene

Autor: Cristi Moga

09.09.2011, 10:20 3016

Fiecare dezvoltator visează să construiască cel mai bun, dar şi cel mai mare mall.

Business Construct a căutat să afle care sunt cele mai mari malluri din alte nouă ţări europene, atât cele mai puternice, precum Marea Britanie, Franţa sau Germania, cât şi din regiune, pentru a le putea compara cu cele mai mari proiecte locale: AFI Palace Cotroceni şi Sun Plaza.

Cu magazinele prezente astăzi în cele mai mari malluri din România se "mândresc" şi proprietarii celor mai mari malluri din Europa, Zara, H&M sau Marks & Spencer fiind nume pe care proprietarii de centre comerciale le împing în faţă când vine vorba să-şi prezinte proiectul, reiese din datele culese de consultanţii Jones Lang LaSalle pentru revista Business Construct.

În materie de hipermarketuri, marile malluri din Europa au aceleaşi reţele ca acelea existente în România, respectiv Carrefour, Real, Auchan sau Kaufland, singurul "absent" de pe piaţa locală fiind Tesco, dar nici britanicii nu sunt departe de Bucureşti.

Deşi pe plan local mallurile AFI Palace Cotroceni şi Sun Plaza, care au suprafeţe închiriabile de circa 80.000 de metri pătraţi fiecare, par imense, în Rusia, dar şi în vestul Europei sunt malluri chiar şi de două ori mai mari, cum este proiectul Mega Belaya Dacha din Moscova (180.000 mp), dar şi proiectul Westfield Stratford City, pe picior de deschidere la Londra.

Din pieţele analizate, malluri mai mici ca în România sunt doar în Ungaria şi Bulgaria, unde cele mai mari proiecte comerciale au suprafeţe de circa 66.000 metri pătraţi.

Malluri de peste 100.000 de metri pătraţi pot funcţiona şi în oraşe de 200.000 de locuitori, cât are Amadora din Portugalia, 400.000 de locuitori, cât are Brno din Cehia, sau 700.000 de locuitori, populaţia ora şului Lodz din Polonia. Mai importante sunt puterea de cumpărare a locuitorilor şi infrastructura care îţi poate aduce sute de mii de oameni la doar câteva zeci de minute de mers cu maşina.Şi totuşi, care sunt cele mai mari malluri din nouă state europene?

1. Rusia

Mega Belaya Dacha, cel mai mare mall din Rusia, dar şi din Europa, a fost dezvoltat în două faze, finalizate în 2005 şi 2007, de către suedezii de la IKEA şi grupul rus Belaya Dacha, activ atât pe piaţa imobiliară, cât şi în producţia şi procesarea de fructe şi legume.

Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de peste 180.000 de metri pătraţi şi a implicat o investiţ ie totală de aproape jumătate de miliard de dolari.

În prima etapă a proiectului a fost realizat un magazin de mobilier IKEA, în timp ce faza a doua a fost formată din magazine ale unor retaileri precum Auchan, Stockmann, OBI, MediaMarkt, Decathlon, un cinematograf KinoStar cu 15 săli şi alte 300 de magazine.

Proiectul se află în Kotelniki, un oraş aflat în sud-estul regiunii Moscova.

2. Marea Britanie

În luna septembrie a acestui an urmează a fi deschis la Londra unul dintre cele mai costisitoare malluri din Europa, dar şi din lume, Westfield Stratford City, un proiect cu un cost de 1,45 miliarde de lire sterline.

Proiectul este realizat în imediata vecinătate a viitorului parc olimpic construit pentru ediţia din 2012 a Olimpiadei ce va avea loc la Londra, un eveniment al cărui impact în veniturile obţinute din turism este estimat la 1,3-2,2 miliarde de lire sterline în perioada 2007-2017.

Mallul va avea o suprafaţă închiriabilă de 176.000 de metri pătraţi şi peste 300 de magazine, aria de cuprindere a potenţialilor clienţi fiind reprezentată de 4,1 milioane de locuitori cu o putere de cumpărare de 3,24 mld. lire sterline.

3. Franţa

Unul dintre cele mai vechi centre comerciale din Fran ţa, Belle Epine, finalizat în 1971 în oraşul Thiasis din regiunea Paris, a trecut printr-o extensie şi două re novări până să ajungă cel mai mare mall din Hexagon. Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de peste 140.000 mp şi este situat în apropierea aeroportului Orly, având printre chiriaşi Carrefour, H&M sau Zara, dar şi celebrele galerii Lafayette.

Un mall modern care a fost finalizat anul acesta în Paris este Le Millenaire, o investiţie de 430 mil. euro pentru un mall de 56.000 de metri pătraţi, având printre chiriaşi Carrefour, Zara, H&M, Fnac, Boulanger sau Toys'R'Us.

4. Germania

Cel mai mare centru comercial din Germania este de asemenea o destinaţie comercială cu tradiţie, proiectul Ruhr-Park din Bochum fiind inaugurat iniţial în 1964 şi extins în 2001.

Cu o suprafaţă închiriabilă de 126.000 mp, proiectul are printre chiriaşi Kaufland, Media Markt, C&A sau H&M. Oarecum surprinzător este faptul că cel mai mare centru comercial din Germania nu se află în Berlin, Hamburg sau München, cele mai mari oraşe, cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori fiecare, ci în Bochum, oraş cu mai puţin de 400.000 de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO