Proprietăţi

Bucureştiul, în top 10 cele mai atractive pieţe imobiliare din Europa

Bucureştiul, în top 10 cele mai atractive pieţe...

Autor: Cristina Cuncea

10.01.2014, 14:49 1347

"Dacă Marea Britanie, Germania şi Franţa încă reprezintă 80% din piaţa imobiliară din Europa, interesul investitorilor a crescut pentru următoarele zece pieţe din eşalonul doi: Varşovia, Dublin, Amsterdam, Milan, Barcelona, Roma, Madrid, Bruxelles, Luxembourg şi Bucureşti. Anul trecut, mai mulţi investitori au optat pentru aceste pieţe care oferă un potenţial accentat de creştere. Astfel, volumul investiţiilor a crescut cu 73% în 2013 comparativ cu 2012 şi este de aşteptat să ajungă la 10,4 miliarde de euro", se arată într-un raport al BNP Paribas Real Estate.

În ceea ce priveşte piaţa de investiţii imobiliare din Bucureşti, analiştii companiei franceze, menţionează că în anul 2013 aceasta a fost mai activă, creând perspective pozitive pentru investitori pe termen mediu.

"Investitorii sunt încurajaţi de o piaţă a chiriaşilor care dă dovadă că este rezistentă la şocuri şi de randamente (yielduri) interesante comparativ cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. Cu toate astea, accesul limitat la credite rămâne principala barieră pentru investiţii, în special pentru investitorii locali. În aceste condiţii, cererea este suţinută în special de fondurile străine oportuniste", se menţionează în raport.

Potrivit sursei citate, cu câteva excepţii, cum sunt Polonia şi România, pieţele europene din eşalonul doi se menţin la niveluri reduse din cauza unui mediu economic dificil.

"Anul acesta arată o perspectivă uşor mai bună, cu stagnări sau creşteri nesemnificative ale PIB. Pieţele din eşalonul doi au ajuns probabil la limita de jos în ceea ce priveşte chiriile şi la cel mai înalt nivel al ratelor de neocupare, din cauza volumul redus de noi proiecte", precizează analiştii BNP Paribas Real Estate.

Aceştia adaugă că diferenţele dintre randamentele de pe principalele pieţe imobiliare din Europa, respectiv Paris, Londra şi marile oraşe din Germania şi pieţele din eşalonul doi, nu au fost niciodată atât de mari, ajungând pe piaţa birourilor la 1,6 puncte procentuale. În perioada de vârf a pieţei, respectiv 2007, diferenţa era de 0,45 puncte procentuale.

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din România au totalizat anul trecut la 335 milioane de euro, în creştere cu 10% faţă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO