Proprietăţi

Apartamentele cu trei camere din Bucureşti au îngheţat la 78.000 de euro în decembrie şi tendinţa este în continuare de scădere

Apartamentele cu trei camere din Bucureşti au îngheţat la 78.000 de euro în decembrie şi tendinţa este în continuare de scădere

Apartamentele cu trei camere din Bucureşti au îngheţat la 78.000 de euro în decembrie şi tendinţa este în continuare de scădere

Autor: Cristi Moga

04.01.2012, 00:08 3463

Luna decembrie a adus mai puţine ediţii pentru publicaţia Anunţul Telefonic, în care sunt tipărite ofertele de pe site, iar în paginile publicate numărul mediu de anunţuri de vânzare a unor apartamente cu trei camere a fost la jumă­tate faţă de lunile de toamnă.

La fel ca pe tot parcursul anului trecut, nu se distinge o direcţie clară nici măcar pentru un cartier dintre cele 20 analizate, fiecare zonă având în 2011 atât luni de scădere, cât şi de creştere.

Per total însă, potrivit indicelui ZF, reducerea de preţ în perioada mai 2011 (de când a fost reluat indexul) - decembrie 2011 a fost de circa 4% sau 3.000 de euro, în timp ce consultanţii vorbesc pentru întregul an de o scădere cuprinsă între 5% şi 10%, care ar putea să se consemneze şi în acest an.

"În piaţa apartamentelor vechi din Bucureşti va mai fi o scădere moderată a preţurilor, de 5-10%, pe toată perioada anului, în lipsa unor evenimente majore, cum ar putea fi şi o infuzie majoră de apartamente executate, care nu a avut loc încă. Cele câteva mii de apartamente de pe site-urile băncilor mai trebuie să scadă la preţ deoarece unele sunt peste nivelul pieţei cu 30%", apreciază Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker.

Despre continuarea trend-ului descendent vorbeşte şi Bogdan Sergentu, directorul departamentului de evaluare şi consultanţă al firmei DTZ Echinox, care apreciază că "luând în calcul instabilitatea pieţelor financiare, costul ridicat al finanţării şi condiţiile recent înăsprite de acordare a creditelor, precum şi ipotezele pesimiste privind zona euro, estimăm că preţurile pentru apartamente pot scădea cu 5-10%".

Nici în ceea ce priveşte apartamentele noi consultanţii nu sunt mai optimişti, motiv pentru care dezvoltatorii nu se încumetă să construiască locuinţe noi deoarece nu ştiu la ce nivel le vor putea vinde în momentul finalizării.

"Deşi într-un studiu anterior, bazân­du-ne pe creşterea economică din ultimele tri­mestre, am estimat o stabilitate sau o even­tuală creştere a preţurilor apartamente­lor noi, în prezent considerăm că doar într-un sce­nariu optimist acestea pot rămâne la un nivel similar anului precedent", a mai spus reprezentantul DTZ.

În prezent, o serie de investitori fac calcule pentru realizarea unor apartamente noi în Bucureşti cu preţuri de vânzare mai mici de 1.000 de euro/metrul pătrat, dar acestea ar putea fi demarate în cel mai bun caz în vara acestui an şi vor cuprinde un număr redus de locuinţe.

"Sunt multe discuţii pentru începerea unor noi proiecte în special în a doua ju­mă­ta­te a anului, dar vorbim de faze foarte mici la început pentru a testa piaţa. Dez­volta­torii caută să construiască în cartiere aparta­men­te la preţuri formate din trei cifre, sub 1.000 de euro/metrul pătrat şi rate lunare în jurul valorii de 300 de euro, care să poată fi plătite. La apartamente mai mari, avansurile solicitate sunt mai mari, astfel încât rata lunară să rămână la acelaşi nivel", a punctat Valentin Ilie de la Coldwell Banker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO