Proprietăţi

Apartamentele cu trei camere din Bucureşti au ajuns de “Prima casă”, dar tot se vând greu

Apartamentele cu trei camere din Bucureşti au ajuns de “Prima casă”, dar tot se vând greu

Autor: Cristi Moga

14.10.2010, 10:50 294

Preţurile apartamentelor cu trei camere din cartierele Capitaleiprecum Colentina, Titan, Berceni, Militari sau Drumul Taberei auscăzut cu circa 18% de la începutul anului, de la o medie de 73.000de euro la ceva mai mult de 60.000 de euro, astfel că se potîncadra în prezent în programul guvernamental de garantare acreditelor "Prima casă".

ZF a făcut la începutul anului o analiză cu privire la costurileunui apartament cu trei camere: 13.000 de euro avans şi rată lunarăde 350 de euro. În prezent, ca urmare a scăderii preţurilor,avansul necesar pentru potenţialii beneficiari ai programului Primacasă a scăzut la 3.000 de euro, în timp ce rata lunară este încontinuare de aproximativ 350 de euro pentru o perioadă de 20 deani, în condiţiile în care rata Euribor nu a crescutsemnificativ.

Cu toate acestea, agenţii imobiliari spun că numărul tranzacţiilorrămâne scăzut, iar climatul de instabilitate economică şi socialăare o contribuţie semnificativă la continuarea trendului descendental preţurilor.

"Vânzările merg mai prost. A fost şi perioada de concedii, dar şitoate aceste greve care, la fel ca orice evenimente de natura asta,alungă clienţii. Plus că mai sunt persoane care consideră căpreţurile vor mai scădea, astfel că preferă să aştepte, încondiţiile în care semnalele sunt că programul <Prima casă>va continua", spune Corina Cocoş, asociat în cadrul agenţieiimobiliare Eurocity Estate.

Una dintre tranzacţiile realizate în aceste zile de agenţie estevânzarea unui apartament cu trei camere în apropiereahipermarketului Cora din Militari pentru 63.000 de euro, "preţ carenu a mai fost negociat după ce proprietarii scăzuseră în prealabilpreţul de la 65.000 de euro pentru a face tranzacţia. Este dejapreţ de două camere", spune reprezentantul agenţiei.

În zone precum Colentina, Pantelimon, Rahova sau Berceni preţurileapartamentelor cu trei camere au scăzut chiar sub nivelul de 60.000de euro.
"Piaţa scade în continuare, iar apartamentele de trei camere ajungla preţul celor cu două camere şi aceasta este tendinţa: preţurilela trei camere se vor alinia plafonului primit de la Fondul deGarantare, unde s-au împuţinat deja dosarele. Prima casă nu maieste ce era", spune Monica Vişinescu, proprietarul şi uniculangajat al agenţiei imobiliare Moda Matex, care a scos luni lavânzare un apartament cu trei camere în Pantelimon pentru preţul de56.000 de euro.

"Tranzacţii se fac, dar la acest gen de preţuri. Săptămâna trecută,miercuri, am avut un apartament cu două camere în zona Mihai Bravucare s-a vândut cu 50.000 de euro în trei zile. Dacă agentul îiexplică proprietarului situaţia şi acesta înţelege că trebuie săreducă preţul, se pot face tranzacţii. Altfel, proprietarul rămânecu apartamentul", a explicat agentul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO