Profesii

„Visul ungar“ atrage în cea mai mare măsură muncitori străini subcalificaţi

„Visul ungar“ atrage în cea mai mare măsură...

Autor: Catalina Apostoiu

14.08.2020, 00:05 1212

Numărul străinilor care muncesc în Ungaria a crescut de cinci ori din 2016, relevă ultimele date raportate de statul ungar, scrie Daily News Hungary. După naţionalitate, majoritatea muncitorilor străini provin din Ucraina.

Pandemia şi-a pus probabil o amprentă pe termen lung asupra pieţelor muncii din Uniunea Europeană. În ultimii ani, economia ungară a suferit de o penurie de forţă de muncă, creând dificultăţi pentru angajatorii din diverse sectoare.

Din perspectiva salariilor mai mici, posibilităţii muncii peste program şi vulnerabilităţii crescute, mulţi angajatori optează pentru muncitori străini, iar guvernul ungar nu a luat încă nicio măsură care să-i încu­rajeze pe aceştia să angajeze muncitori locali.

Ultimele rapoarte ale Agenţiei naţio­nale de ocupare a forţei de muncă confirmă faptul că în ultimii ani o majoritate cople­şitoare de ucraineni în cea mai mare parte subcalificaţi au sosit în Ungaria în cău­tarea unui loc de muncă.

Datele statistice arată că o parte semnificativă din muncitorii străini care sosesc în Un­garia sunt subcalificaţi, astfel încât aceştia preiau slujbe cu va­loa­re adău­gată redusă. Ungaria a înregistrat cea mai semni­fi­ca­tivă creş­tere a numărului de muncitori străini în 2018, însă nici agen­ţia de ocupare a forţei de muncă, nici guvernul nu au oferit date privitoare la numărul exact al acestora multă vreme.

Datele agenţiei ungare indică faptul că majoritatea muncitori străini au sosit din Ucraina şi Serbia. În 2018, 69.732 muncitori străini au intrat pe piaţa ungară a muncii. Dintre aceştia, 53% au fost ucraineni, 5.892 sârbi şi 4.095 români.

Cifrele indică o creştere semnificativă comparativ cu datele din anii anteriori. În 2016, numai 789 muncitori au sosit din Ucraina, iar în 2017 numărul acestora a atins 3.000. Anul trecut, majoritatea permiselor de muncă au fost emise pentru muncitori din Vietnam, China şi Indica, înregistrându-se de asemenea o creştere însemnată a numărului de angajaţi din  Turcia şi Kosovo.

Totuşi, cei mai mulţi muncitori străini înregistraţi au provenit în continuare din Ucraina.

Majoritatea muncitorilor străini sunt relativ tineri şi subcalificaţi. O proporţie însemnată din aceştia lucrează în industria manufacturieră şi a construcţiilor.

Majoritatea muncitorilor străini (în prezent 59,1%) aparţin categoriei de vârstă 25-44 de ani, iar numărul angajaţilor cu vârste de sub 20 de ani şi de peste 55 de ani este foarte redus. În ceea ce priveşte pregătirea acestora, aproape jumătate din permisele de muncă au fost emise pentru muncitori străini care au terminat doar şcoala primară. În 2019, 25% din muncitorii străini aveau o diplomă de liceu sau universitară.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO