Profesii

Video ZF Live. Emanuel Beteringhe, asociaţia de dezbateri ARDOR: Cursurile de dezbateri din şcoli dezvoltă gândirea critică şi îi ajută pe copii să fie mai siguri pe ei când se duc la interviuri de angajare

Autor: Bianca Dorobanţu

04.08.2016, 00:05 354

Aproape 25.000 de elevi şi studenţi au trecut printr-un curs de dezbateri în ultimii peste 20 de ani de când a fost înfiinţată ARDOR – Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică în cadrul cursurilor opţionale sau în cadrul cluburilor de dezbateri organizate în şcoli.

Abilităţile dobândite în urma participării la cursuri, cum ar cum ar fi cele de comunicare şi gândire critică, îi ajută pe aceştia ulterior şi în carieră, a spus Emanuel Beteringhe, preşedintele executive al ARDOR, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

„Copiii îşi creează astfel abilităţi de comunicare în primul rând, apoi de comunicare în echipă şi de ascultare activă a celorlalţi, competenţe transferabile şi ulterior la job. Sunt copii care ajung să facă dezbateri în competiţii care au loc în faţa a 200 de oameni. De aceea, la un interviu de angajare cu o persoană din departamentul de resurse umane cei care au exerciţiul dezbaterii vor fi mult mai siguri pe ei, nu vor avea emoţii“, adaugă Beteringhe.

Participarea la dezbateri îi impulsionează pe tineri să caute singuri informaţia şi să îşi pregătească singuri argumente şi contraargumente, ceea ce este diferit faţă de sistemul educaţional actual.

„Tinerii care vin la dezbateri citesc foarte mult şi învaţă să caute informaţia singuri, pe când dacă le-ar spune un profesor să citească despre ceva anume nu ar citi. Faptul că există competiţie, că sunt într-o echipă şi că trebuie să câştige îi motivează să se documenteze şi să facă acest exerciţiu fără să îşi dea seama.“

Cel mai mare avantaj obţinut de tinerii care participă la dezbateri este faptul că ei îşi formează astfel o gândire critică, trecând prin filtrul propriei minţi ceea ce li se spune, întrebându-se de ce lucrurile se întâmplă într-un anumit fel. Astfel, aceste mecanisme pot fi transferate cu uşurinţă la locul de muncă.

Dezbaterile îi pregătesc pe tineri mai ales pentru profesii precum avocatură, vânzări, training şi consultanţă, unde sunt necesare abilităţi orale de comunicare.

„Pentru avocaţii pledanţi cu siguranţă cursurile de dezbateri reprezintă o şcoală extraordinară, de aceea mulţi dintre debaterii buni se îndreaptă natural către zona de avocatură. De asemenea, sunt foarte utile şi pentru  oamenii de vânzări şi pentru cei din zona de training şi consultanţă.“

Printre personalităţile care au făcut parte dintr-un club de dezbatere se află Dragoş Pîslaru, actualul ministru al Muncii,  secretarul de stat în ministerul Tineretului, Andrei Popescu, dar şi avocaţi de la companii importante de avocatură.

Public speaking-ul este un alt instrument care ajută la dezvoltarea abilităţilor de comunicare. Diferenţa dintre acest tip de cursuri şi cele de dezbateri constă în faptul că public speaking-ul este individual, mai aplicat, pentru persoane care au nevoie să îşi folosească imediat deprinderile în mediul de business. În schimb, dezbaterile creează abilităţi pe termen lung, precum atenţie şi abilitatea de a-ţi argumenta răspunsul.

Emanuel Beterenghe a mai spus că angajaţii din industria IT au foarte mare nevoie de cursuri de dezbatere, mai ales la nivelul interacţiunii sociale de pe scara ierarhică, de exemplu, când un manager trebuie să explice echipei sale de ce se procedează într-un anumit fel într-o problemă.

Dincolo de cursurile pentru elevi şi studenţi, ARDOR oferă un curs de dezbateri pentru angajaţi, organizat în parteneriat cu British Council, în limba engleză, care durează aproape două luni şi costă 500 de lei.

Sfaturile pe care le dă preşedintele executiv al ARDOR pentru cineva care ar vrea să participe la un curs de dezbatere ar fi  documentarea riguroasă asupra temei, găsirea unor argumente, dar şi contraargumente pe care le-ar putea avea adversarul, ascultarea politicoasă a acestuia şi, mai ales, concizia, pentru că în dezbateri există un interval scurt de timp, între cinci şi opt minute, în care trebuie susţinut  discursul.

Mişcarea dezbaterilor şi primele cursuri de formare pentru profesori care să predea cursuri dezbateri au avut loc în 1994, iar asociaţia  ARDOR există din 1998.

„Activitatea ARDOR început ca o iniţiativă venită din partea Fundaţiei pentru o Societate  Deschisă în ţările foste comuniste, gândindu-le aşa cum sunt în SUA şi Marea Britanie, ca un instrument de educaţie pentru democraţie.”

În România există în prezent şase asociaţii de dezbateri ale ARDOR împărţite pe zone geografice, în Banat, Muntenia, două pe zona Prahovei şi una pe zona Moldovei, toate deschise în parteneriat cu licee şi universităţi, unde există cursuri opţionale de dezbateri predate de profesori.

Cele mai bune ţări la campionatele de dezbateri sunt  cele vorbitoare nativ  de limba engleză, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada, Australia.

La nivel european, România ocupă un loc bun în competiţiile internaţionale de dezbateri, pentru o ţară în care limba engleză nu este nativă. „La nivel de studenţi ne batem cu Olanda, Israel, Serbia, Slovenia. Sunt cinci-şase ţări care se bat în campionatele internaţionale  de dezbateri pentru supremaţie. Acum şase-şapte ani am avut o echipă care a câştigat toate competiţiile, campionatul mondial, european şi pe cel din Oxford.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO