Profesii

VIDEO ZF Live. Dragoş Gheban, managing partner Catalyst Solutions: Un angajat cu cinci ani de experienţă în sectorul tehnic se aşteaptă la un salariu de 5.500 de lei net lunar, iar unul din business vrea 4.000 de lei

Autor: Bianca Dorobanţu

13.04.2017, 07:00 1424
O treime din tinerii care au răspuns anul trecut unui studiu efectuat de firma de resurse umane Catalyst Solutions vor să se angajeze în contabilitate şi audit, sector urmat de media şi advertising (32%), domeniul bancar (28%), consultanţă în management (28%) şi sectorul IT&C (28%).
 
„În 2011 sectorul bancar era pe locul unu, consultanţa în management  pe locul doi, iar auditul pe locul trei”, a spus Dra­goş Gheban, managing partner în cadrul Catalyst Solutions, invitat la ZF Live. De asemenea, din ce în ce mai mulţi tineri vor să se angajaze în do­me­niul IT&C, care a crescut în pre­fe­rin­ţe de la 8% la 28% în ultimii şase ani, în timp ce domeniul bancar este preferat de un număr de candidaţi din ce în ce mai mic. 
 
Astfel, anul trecut topul celor mai doriţi angajatori a fost ocupat de companii din tehnologie precum Oracle, Google, Microsoft, şi IBM.   
 
Studiul „Cei mai doriţi angajatori“ este efectuat anual pe un eşantion de peste 10.000 de candidaţi cu studii superioare şi analizează percepţiilor acestora cu privire la aşteptările din câmpul muncii, companiile în care şi-ar dori să lucreze, companiile care oferă salarii mari şi canalele folosite de candidaţi pentru a culege informaţia când îşi caută un loc de muncă.
 
Catalyst Solutions a început deja să colecteze informaţii pentru studiul de anul acesta. Aşteptările salariale ale candidaţilor pornesc de la 2.000 de lei pentru posturile entry-level şi cresc în funcţie de experienţă, a mai spus Gheban. Totuşi, o diferenţă de 1.000-1.500 de lei se remarcă între aşteptările salariale ale celor care vor să lucreze în domenii tehnice (inginerie) şi ale celor care vor să profeseze în domenii de bu­siness. „Angajaţii cu cinci ani de expe­rien­ţă în domeniul tehnic au aşteptări sala­riale de 5.500 de lei, iar cei din do­menii de business cu aceeaşi experienţă au aşteptări de 4.000 de lei. Creşte pro­cen­tul studenţilor care ajung să lucreze în domeniul pe care l-au studiat. Con­tează studiile, ingineria este la putere, industriile automotive şi IT recrutează foarte mult de la Politehnică”.
 
Un studiu efectuat de Hipo.ro, platforma de recrutare online deţinută de Catalyst Solutions, arată că 84% dintre cele 240 de companiile inter­vievate vor face angajări anul acesta, mai spune Gheban. În Statele Unite ale Americii, pe de altă parte, doar 36% dintre companii au planuri de recrutare.
 
În acelaşi timp şi numărul anunţurilor de angajare pe platforma Hipo.ro a crescut cu 60% în primele trei luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a adăugat el. „Aşteptările salariale ale candidaţilor au crescut cu peste 10% în primele trei luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.”
 
Odată cu majorarea salariului minim pe economie la 1.450 de lei de la 1 februarie 2017, Gheban spune că este posibil să fie închise companii care se bazau pe costurile salariale reduse cu forţa de muncă în România.
 
De la începutul anului, trei fabrici au fost închise în România – fabrica de textile Alison Heyes din Urziceni, fabrica de componente auto Dräxlmaier din Piteşti şi fabrica de ambalaje a grupului Constantia Flexible din Călăraşi. Dintre cele trei companii, doar producătorul de textile Alison Heyes a invocat majorarea salariului minim pe economie. „Odată cu creşterea salariilor vom asista la închiderea unor firme, avem zone unde salariile n-au crescut în acelaşi ritm. Nu este o închidere alarmantă, ci o reajustare. Avem nevoie de infrastructură”.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO