Profesii

Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache vine cu un proiect revoluţionar în pieţele non-bancare care permite celor care „greşesc” să se înţeleagă cu autoritatea şi să-şi răscumpere erorile

Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache vine cu un proiect...

Autor: Anelis Baciu

15.03.2018, 16:18 646

Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a lansat astăzi în dezbatere publică un proiect de înţelegere administrativă care presupune ca atunci când ASF identifică orice încălcare a legislaţiei sau cazuri de abuz de piaţă să fie demarat un proces care permite vinovatului să-şi recunoască greşeală şi să plătească pentru ea, evitând sancţionarea.

„Această propunere oferă o alternativă mai rapidă şi mai transparentă pentru soluţionarea litigiilor cu autoritatea, adaptată realităţilor din industria financiară. Este un proces pe care mai multe ţări europene îl practică din 2016. Eu am plecat de la legislaţia din Franţa. Practic, acest proces presupune ca înainte de orice sesizare din partea autorităţi să există o soluţie administrativă care îi oferă vinovatului o primă şansă. Acesta îşi recunoaşte greşeala şi plăteşte integral prejudiciul sau contravaloarea uzufructului pe care l-a obţinut ca urmare a încălcării legislaţiei. Avantajul vinovatului este că nu îi apare în cazierul judiciar această încălcare pentru că nu este recunoscută ca sancţiune, a explicat Mircea Ursache.

Concret, dacă acest proces administrativ de soluţionare exista în momentul în care ASF a sancţionat-o pe Raluca Ţintoiu, fost CEO al NN Pensii, cu retragerea autorizaţiei pentru că a informat clienţii despre o posibilă naţionalizare a sistemului de pensii Pilonul II, directorul general al NN ar fi putut să rămână în funcţie dacă şi-ar fi recunoscut greşeală şi ar fi plătit prejudiciul creat. Având în vedere că o astfel de soluţionare nu este prevăzută în legislaţia naţională Raluca Ţintoiu a plătit cu funcţia, dar şi o amendă de 100.000 de lei. Ca urmare a acestei sancţiuni Raluca Ţintoiu nu mai poate avea nicio altă funcţie de conducere la o companie din piaţa financiară românească. Totodată, NN Pensii a fost nevoită să plătească 750.000 de lei.

Cum ar urma să se desfăşoare procesul de înţelegere?

Consiliul ASF trimite o notificare de plângere inculpatului. În timpul acesta Consiliul poate propune inculpatului să demareze procesul privind încheierea unei înţelegeri. Dacă inculpatul este de acord cu propunerea Consiliului, acordul este confirmant de către Consiliu şi trebuie încheiat în 4 luni de la acceptul Consiliului. După încheierea acordului Consiliul confirmă acordul, urmând apoi ca un comitet de aplicare a legii să certifice înţelegerea.

Potrivit lui Mircea Ursache, în Franţa au fost deschise 50 de astfel de proceduri, iar aproape 100% din propunerile de soluţionare ale Consiliului au fost acceptate de către inculpaţi şi s-au concretizat cu semnarea unui acord de înţelegere. Procedurile de soluţionare au inclus până acum o varietate de domenii: cazuri de gestionare a activelor fără licenţă adecvata; cazuri de delegare neautorizată a managementului; lipsa supravegherii interne sau a monitorizării riscurilor; metodologii de evaluare a activelor; teste de adecvare la distribuirea produselor financiare; segregarea eficientă a activelor.

În 2017, au fost publicate 2 proceduri de soluţionare privind cazuri de abuz de piaţă (ex. manipularea pieţei şi informaţii privilegiate). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO