Profesii

Veniturile din executive search, la prima scadere in ultimii patru ani

14.11.2008, 18:21 24

Veniturile inregistrate in trimestrul al treilea al acestui an de companiile specializate in executive serach - recrutare de middle si top management - reflecta influenta crizei economice la nivel global, dar si un mediu de recrutare mai precaut, arata un studiu al Asociatiei Consultantilor in Executive Search (AESC), la realizarea caruia au participat 1.500 de consultanti in executive search din 46 de tari din lume. "Cum era de asteptat in lumina noii crize economice, clientii firmelor de executive search sunt mai precauti in a recruta pozitii senior fata de cum erau la inceputul anului. Cu toate acestea, declinul veniturilor in industrie, la nivel mondial, este relativ minor in multe parti ale lumii, existand inca o cerere puternica in numeroase sectoare de activitate", explica Peter Felix, presedinte al AESC.

In opinia sa, odata ce nesiguranta actuala in ceea ce priveste criza economica va disparea si organizatiile vor incepe sa planuiasca cum sa depaseasca recesiunea, consultantii in executive search vor primi mai multe cereri de la clientii care isi doresc sa atraga cei mai buni oameni pentru ca, la nivel mondial, exista un rezervor limitat de talente.
Asadar, datele raportului pentru al treilea trimestru arata ca industria de executive search a inregistrat o usoara scadere atat la nivelul numarului de proiecte, cat si in ceea ce priveste veniturile, dupa patru ani consecutivi de crestere. In al treilea trimestru al acestui an, veniturile din executive search din intreaga lume au scazut cu 6,3% fata de trimes-trul anterior, aceasta fiind prima scadere inca din trimestrul al patrulea al anului 2006. De la an la an ve-niturile din industria de executive search au crescut cu 2,8% pana in al treilea trimestru al lui 2008.
Efectele crizei au afectat si veniturile consultantilor. Astfel, venitul mediu al consultantilor in executive search a scazut cu 5,1% in T3 2008, fata de trimestrul al treilea 2007. Totodata, a existat o scadere de 8,5% a veniturilor medii ale consultantilor in al treilea trimestru al lui 2008, fata de trimestrul doi al aceluiasi an.
Sectorul industrial a fost singurul care a inregistrat o crestere a numarului de proiecte de la an la an, crescand cu 11% in T3 2008 fata de T1 2007. Industria sanatatii a ramas constanta de la an la an, serviciile profesionale au scazut cu 16,4% anual, urmate de servicii financiare cu -13,1%, FMCG cu - 9% si sectorul nonprofit cu - 6%.
Toate industriile, cu exceptia sectorului medical care a inregistrat o crestere de 9% la nivel global, au inregistrat o scadere trimestriala in ceea ce priveste numarul de proiecte in trimestrul al treilea al lui 2008 fata de al doilea trimestru al aceluiasi an. Serviciile profesionale au scazut cu 14,2%, industria bunurilor de larg consum cu 11%, serviciile financiare cu 8%, tehnologia cu 7,2%, industria cu 6% si sectorul nonprofit cu 5%.
In trimestrul al treilea al acestui an, sectorul industrial a inregistrat cel mai mare numar de proiecte de executive search demarate si a ajuns la o cota de piata de 26,5%, crescand cu 3,5% anual fata de cota de piata pe care o avea in al treilea trimestru din 2007. Cu toate acestea, sectorul industriei a avut cea mai mare cota de piata inca din primul trimestru al lui 2008. In al treilea trimestru al anului 2008, serviciile industriale au ocupat locul doi cu o cota de piata de 21,4%, inregistrand o scadere anuala de 2,4% fata de cota de piata din al treilea trimestru al lui 2007. Dupa serviciile financiare, pe urmatorul loc se situeaza industria bunurilor de larg consum cu o scadere de 16,7%, tehnologia cu 15%, sectorul medical cu 12,3%, sectorul nonprofit cu 5% si serviciile profesionale cu 3%.
Numarul proiectelor incepute in intreaga lume in al treilea trimestru al lui 2008 a scazut anual cu 3,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2007. Analiza anuala a aratat o scadere in toate regiunile cu exceptia Americii Centrale si de Sud, care a crescut cu 18% fata de al treilea trimestru al lui 2007. Europa a avut cea mai mare scadere anuala, cu 7,6% mai putin fata de al treilea trimestru al lui 2007. Regiunea Asia Pacific a scazut cu 5,2%, iar America de Nord cu 2,1%. Tendinta trimestriala a aratat o scadere de 6,1% in numarul cautarilor incepute la nivel global din al doilea trimestru al lui 2008 pana in al treilea tri-mestru al aceluiasi an. Europa, iarasi, a fost martora unei scaderi considerabile a proiectelor, cu 10% mai putine fata de al doilea trimestru al lui 2008. A urmat apoi regiunea Asia Pacific cu 9%, America Centrala si de Sud cu 6% si America de Nord cu 2%.
In trimestrul al treilea al lui 2008, America de Nord detinea 41,8% din cota de piata globala a proiectelor incepute de executive search, urmata de Europa cu 33,7%, Asia Pacific cu 16% si America Centrala si de Sud 8,5%. Raportul anual a aratat o crestere a cotei de piata de 0,5% in cazul Americii de Nord si 1,5% pentru America Centrala si de Sud. Scaderi anuale ale cotei de piata in al treilea tri-mestru au fost resimtite in Europa, cu 1,6%, si Asia Pacific, cu 0,4%.
Numarul proiectelor de executive search incepute in Europa in al treilea trimestru al lui 2008 a scazut cu 7,6% anual fata de cele incepute in aceeasi perioada in 2007. Marea Britanie a inregistrat cea mai mare cota de piata in ceea ce priveste numarul cautarilor incepute in al treilea trimestru al lui 2008, ajungand sa detina 33% din total. A fost urmata de Germania, cu 15% si Franta cu 11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO