Profesii

Venituri de 6.000 de euro la absolvire pentru cei 3.000 de romani care studiaza in SUA

Venituri de 6.000 de euro la absolvire pentru cei 3.000 de romani care studiaza in SUA

Alexandru Manaila, absolvent de economie la Harvard College si cofondator al clubului Ivy and Excellence in Romania: In Romania nu poti sa ai pretentii salariale ca in New York pentru ca nu vorbim de acelasi cost al vietii, insa cred ca este realist ca un asemenea absolvent sa castige in tara macar jumatatea salariului pe care l-ar avea in SUA.

21.06.2009, 16:33 320

"Sunt aproximativ 3.000 de studenti romani in prezent in sistemul universitar american. Dintre acestia, o treime revin in Romania, o treime raman in Statele Unite si o treime inca sunt indecisi", spune Alexandru Manaila, 24 de ani, absolvent de economie la Harvard College si co-fondator Ivy and Excellence in Romania, club care reuneste 50 de membri, absolventi ai unor scoli de prestigiu precum Harvard, Yale, Princeton, MIT, Oxford sau INSEAD, dar si oameni de afaceri romani.

40 de romani invata la Harvard University, una dintre cele mai bune institutii de invatamant superior din lumeManaila, care face referire la ultimele date ale Biroului American de Statistica, spune ca tara noastra se numara printre cel mai bine reprezentate din lume in ceea ce priveste numarul de studenti, daca luam in considerare aceasta proportie in corelatie cu numarul populatiei.
"Daca ne uitam la raportul dintre populatie si numar de studenti, la Harvard sau la MTI, spre exemplu, suntem cel mai bine reprezentat grup, raportat la dimensiunea tarii noastre", spune Manaila, care este de parere ca romanii, in competitie cu bulgarii, formeaza o elita foarte buna, mai ales pe partea de stiinte.
 
Venituri lunare de 6.000 de euro pe Wall Street
 
Un absolvent al unei facultati americane de prestigiu, ar trebui sa primeasca un salariu de baza pe Wall Street, in New York, de aproximativ 60.000 de dolari (43.000 de euro), la care se adauga in mod normal un bonus de aproximativ 30.000 - 40.000 de dolari (21.000 - 29.000 de euro), mai redus insa in momentul de fata, avand in vedere conditiile actuale de scadere economica. Lunar, venitul unui absolvent al unei universitati Ivy League poate ajunge astfel la 6.000 de euro.
"In Romania nu poti sa ai pretentii salariale ca in New York pentru ca nu vorbim de acelasi cost al vietii, insa cred ca este realist ca un asemenea absolvent sa castige in tara macar jumatatea salariului pe care l-ar avea in SUA", considera Manaila, care este in prezent management consultant, specializat in telecomunicatii.
Unul dintre scopurile clubului Ivy and Excellence din Romania, care face parte din reteaua Ivy Plus, fondata initial in Ungaria, si avand inca o filiala in Austria, este crearea unor retele de networking intre absolventii facultatilor de top din intreaga lume, dar si convingerea absolventilor romani sa se intoarca in tara. Majoritatea membrilor clubului au varste cuprinse intre 24 si 34 de ani, activand in domenii precum investment banking, management consulting sau real estate.
Ideea infiintarii clubului a aparut ca urmare a faptului ca nu exista un mediu organizat in cadrul caruia romanii care au absolvit universitati straine de prestigiu sa se cunoasca. De asemenea, un asemenea club poate veni si in ajutorul oamenilor de afaceri romani care sunt in cautare de "talente".
"Oamenii de afaceri romani intotdeauna cauta talent, persoane care vin cu idei, iar acest talent este greu de gasit. Din acest motiv, in momentul de fata, companiile prefera sa angajeze expati", crede Manaila. In acelasi timp, romanii sunt si foarte nehotarati in ceea ce priveste intoarcerea in tara, nestiind daca sa faca acest pas sau cand anume este momentul potrivit.
Cu toate acestea, exista si exceptii. Unul dintre absolventii din State care s-a intors recent in tara pentru a lucra aici este Ludwig Petre, cofondator al clubului Ivy and Excellence si absolvent de stiinte politice si economie la Liberal Arts College din Pennsylvania. Petre a lucrat timp de doi ani in calitate de consultant politic in Washington DC.
 
Putini vor sa se intoarca
 
"Sunt foarte putini romani care vor sa se intoarca. Este putin dezamagitor cand vezi ca le place mai mult acolo, mai ales cand vine vorba de studenti care pleaca special pentru a invata. Au famiile in tara, dar nu au oportunitati. Din acest motiv am hotarat sa cream o organizatie umbrela pentru cei care vor sa se intoarca din afara", explica Petre.
Pe de alta parte, una dintre problemele cu care se confrunta absolventii care se intorc in tara este echivalarea diplomelor de studii. Petre aminteste de cazul unui absolvent Magna Cum Laude al uneia dintre cele mai bune facultati din SUA, care a primit in tara o diploma echivalata de trei ani de studiu, in momentul in care a vrut sa se angajeze oficial.
In alta ordine de idei, absolventii care decid sa se intoarca in tara ar trebui sa tina cont de faptul ca un numar de ani de experienta de lucru in strainatate poate face diferenta pentru angajatorii romani.
"Dupa ce ai absolvit o universitate in America este important sa ai macar putini ani de lucru in afara. Pe Wall Street, spre exemplu, cativa ani de munca in care lucrezi cate 14-15 ore pe zi iti creeaza o etica a muncii extraordinara. Deja cand ajungi in tara nu trebuie sa mai faci sase luni de training. Compania preia o persoana foarte calificata, care poate incepe deja sa produca", apreciaza Manaila. Unul dintre avantajele studiului intr-o universitate de top, pe langa faptul ca ai sansa de a invata de la cei mai buni profesori, este faptul ca ai acces la oameni foarte interesanti.
Acest lucru se intampla pentru ca in cadrul procesului de admitere nu se tine cont numai de cunostintele pe care le are candidatul, dar si de personalitatea acestuia.
Nu este important sa fii cel mai bun olimpic, ci sa ai si un set de abilitati care sa rontunjeasca acest lucru.
"Aproape jumatate din criteriile de admitere tin de realizarile individului in afara salii de curs. Din acest motiv, cei care termina astfel de scoli nu sunt neaparat niste asa-zisi tocilari, ci niste persoane destul de interesante, care merita cunoscute si care ajung pe diferite domenii in pozitii foarte bune, de la pictura la business, si de la toti ai ceva de invatat", conchide Manaila.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO