Profesii

Vârsta medie a mamei la prima naştere a ajuns la 27 de ani, cu aproape 5 ani mai mare ca în 1990. „Amânarea primei naşteri reflectă modernizarea în toate aspectele ei“

Vasile Gheţău, profesor la Facultatea de sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici“ al Academiei Române

Creşterea vârstei medii a mamei la prima naştere este un proces care se întâmplă oricum şi reflectă modernizarea societăţii în toate aspectele ei. Sigur, unul dintre efecte este scăderea natalităţii şi a fertilităţii, pentru că prin amânarea căsătoriei şi a naşterii primului copil pot interveni factori perturbatori, cum ar fi divorţurile sau cazurile de îmbolnăvire. Practic, planurile unei naşteri amânate pot fi aruncate în aer de nişte factori care intervin pe parcurs.

Vasile Gheţău, profesor la Facultatea de sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici“ al Academiei Române Creşterea vârstei medii a mamei la prima naştere este un proces care se întâmplă oricum şi reflectă modernizarea societăţii în toate aspectele ei. Sigur, unul dintre efecte este scăderea natalităţii şi a fertilităţii, pentru că prin amânarea căsătoriei şi a naşterii primului copil pot interveni factori perturbatori, cum ar fi divorţurile sau cazurile de îmbolnăvire. Practic, planurile unei naşteri amânate pot fi aruncate în aer de nişte factori care intervin pe parcurs.

Autor: Adelina Mihai

09.03.2018, 15:00 1881

Vârsta medie a mamei la prima naştere în România a ajuns la 27 de ani în 2016, în creştere cu aproape 5 ani faţă de anul 1990, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Dorinţa femeilor de a studia mai mult şi de a se dezvolta pe plan profesional a condus la amânarea căsătoriei şi a naşterii primului copil, spun specialiştii.

„Creşterea vârstei medii a mamei la prima naştere este în corelaţie cu procesul de amânare a căsătoriei şi, implicit, a naşterii copilului. Acesta este un proces care în ţările dezvoltate s-a instalat de mai multă vreme şi indică faptul că există o prelungire a duratei educaţiei, urmează studii universitare, amână căsătoria şi implicit naşterea primului copil. În plus, se observă că femeile care au studii superioare, în particular, doresc să aibă şi o dezvoltare profesională foarte bună, astfel că după facultate îşi iau un loc de muncă şi încearcă să îşi consolideze cariera, ceea ce contribuie de asemenea la amânarea căsătoriei şi a naşterii primului copil“, a spus Vasile Gheţău, profesor la Facultatea de sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de Cercetări Demo­grafice „Vladimir Trebici“ al Academiei Române.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO