Profesii

Valentin Bestea, director de resurse umane Romstal: Nu dam salarii mai mici de 300 de euro net pe luna

Valentin Bestea, director de resurse umane Romstal: Nu dam salarii mai mici de 300 de euro net pe luna

Valentin Bestea, director de resurse umane Romstal

26.09.2008, 19:48 2276

"In companie nu exista angajati care sa castige mai putin de 300 de euro net. Prin salariile pe care le oferim vrem sa ne situam peste media pietei, iar aceasta strategie se va pastra si anul viitor. Anual, cheltuim 14.500 de euro pentru plata salariului unui angajat de-al companiei", declara Valentin Bestea, directorul de resurse umane al Romstal.

Per total, costurile cu salariile angajatilor companiei se ridica in medie la 1,7 de milioane de euro lunar, iar in anul 2009 acestea se vor majora cu 16-18%. Pentru a oferi salarii cat mai apropiate de realitatile actuale de pe piata fortei de munca, distribuitorul de materiale de constructii a derulat anul trecut un proces de evaluare prin care au trecut toti angajatii.
Evaluarea a inceput in luna aprilie si s-a incheiat in toamna lui 2007.
Dupa terminarea procesului de evaluare, Romstal a colaborat cu firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers pentru a stabili grile de salarizare in functie de complexitatea fiecarui job.
"Asa am ajuns la concluzia ca, de exemplu, unui project manager ar trebui sa-i oferim un salariu fix cuprins intre 700 si 1.300 de euro lunar net", mentioneaza Bestea. Salariul fiecarui angajat al companiei este format dintr-o parte fixa si o parte variabila. In functie de specificul fiecarui job, partea variabila poate reprezenta 20% sau 50% din salariul lunar. Astfel, un angajat pe o pozitie de entry-level in companie primeste 50% din salariu sub forma de parte fixa, iar restul ca parte variabila. Pentru ceilalti ocupanti ai pozitiilor de excutie, 80% din salariu reprezinta de componenta fixa, iar restul de cea variabila.
"Pana la un anumit nivel ierarhic, partea variabila este corelata doar cu performanta individuala a angajatului. Apoi, pentru pozitiile de management este normal ca variabila veniturilor sa fie data atat de propria performanta, cat si de realizarile companiei", spune Bestea.
Chiar daca admite ca salariile de pe piata locala au crescut intr-un ritm accelerat in ultimii ani, directorul de resurse umane al distribuitorului de materiale de constructii spune ca nivelul castigurilor din Romania va continua sa creasca. "O persoana care locuieste in Bucuresti are nevoie de minimum 300 de euro lunar ca sa poata supravietui, asta daca luam in considerare existenta unui loc de cazare", apreciaza Valentin Bestea. El crede ca salariile autohtonilor vor trebui sa le egaleze in urmatorii ani macar pe cele din Polonia sau Cehia, in contextul in care Romania este membra a Uniunii Europene de aproape doi ani.
Totodata, directorul de resurse umane al Romstal apreciaza ca si pretentiile salariale ale tinerilor, care sunt in mare parte nejustificate, au condus la o majorare salariala in cascada. "Acum, un tanar absolvent vrea sa inceapa de la un salariu net de cel putin 400 de euro, iar daca nu i se ofera acesti bani, prefera sa stea acasa. Angajatorii nu prea au de ales pentru ca nu au de unde sa ia alti oameni", spune Valentin Bestea. 
Distribuitorul de materiale de constructii are 1.390 de angajati in prezent, cu peste 200 de salariati mai putin decat la sfarsitul anului trecut. "Reducerea de personal s-a facut natural, fara sa fie nevoie sa disponibilizam angajati", afirma directorul de resurse umane de la Romstal. Pana anul trecut, strategia companiei s-a bazat pe extinderea agresiva, atat la nivel national, cat si la nivelul Europei Centrale si de Est. "Pentru a ne extinde businessul, au fost luni in care am recrutat si 100 de persoane lunar. Acum insa, ne propunem sa ne axam pe productivitate si pe cost controlling", afirma Bestea.
 
Criza calitativa, nu cantitativa
 
Chiar daca anul acesta facultatile au livrat un numar dublu de absolventi de facultate, reprezentantul Romstal considera ca pe piata locala nu exista o criza de personal cantitativa, ci calitativa. "Noi resimtim foarte mult lipsa specialistilor. De exemplu, anul trecut am avut probleme sa gasim project manageri si arhitecti. A trebuit sa asteptam si trei luni pana sa gasim candidati potriviti pentru joburile respective", spune Bestea.
Romstal nu a gasit project manageri, ci a recrutat personal cu experienta pe care l-a format profesional in cadrul propriei academii de training. Acolo lucreaza noua traineri interni care pregatesc personalul atat pe partea de soft skills (abilitati de comunicare), cat si pe cea de hard skills (abilitati tehnice). Trainerii din academie lucreaza atat cu angajatii Romstal, cat si cu cei ai partenerilor companiei.
Una dintre resursele de recrutare ale companiei este reprezentata de Facultatea de Instalatii din Bucuresti. Anual, cativa studenti vin in perioade de practica, iar in prezent in jur de 20 dintre angajatii actuali ai distribuitorului de materiale de constructii sunt studenti sau absolventi ai instutiei de invatamant.
In afara de Romania, compania este prezenta in Italia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Moldova si Rusia. In toamna anului trecut, Romstal a cumparat integral, pentru 10 milioane de euro, reteaua de zece puncte de distributie de echipamente electrice si sanitare Doming, din Serbia, care detine 20%-25% din piata locala. "In Serbia, Romstal are circa 80 de angajati. Dupa ce a fost preluata Doming, am chemat in Romania un grup 5-6 angajati de acolo care au trecut printr-un proces de training pentru a se alinia strategiei de business a grupului", incheie Bestea.
 
Romstal
  • Are 1.390 de angajati in Romania, iar numarul acestora va ramane constant pana in 2010
  • Compania mai este prezenta in Ucraina, Bulgaria, Serbia, Moldova si Rusia
  • Grupul Romstal a avut o cifra de afaceri de 311 de milioane de euro in 2007
 
Cariera
  • iulie 2000 - prezent: director resurse umane, Romstal
  • iulie 1997 - iunie 2000: responsabil personal / salarizare, Romstal
  • februarie 1997- iunie 1997: responsabil protectia muncii si PSI, Romstal
  • 1993 - 1996: inginer mecanic, Institutul de Prelucrare Cauciuc si Mase Plastice - Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO