Profesii

Unu din zece angajaţi din producţia de textile din Europa lucrează în România. Piaţa locală e cunoscută ca unul dintre principalii „croitori“ ai Bătrânului Continent sau chiar ai lumii

Unu din zece angajaţi din producţia de textile din...

Autor: Cristina Roşca

22.12.2020, 09:00 195

În industria textilă şi de îmbrăcăminte din Europa lucrează 1,5 miloane de oameni, iar circa 10% dintre ei sunt în România, arată calculele ZF pe baza datelor Confederaţiei Europene a Producătorilor de Haine şi Textile (Euratex) şi Registrului Comerţului.

Mai exact, în România erau oficial anul trecut circa 132.000 de salariaţi care lucrau în domeniu.

Datele de la Registrul Comerţului arată că pe cele două CAEN-uri sunt peste 8.400 de companii cu afaceri anuale de 15 mld. lei (peste 3 mld. euro) anul trecut. Faţă de 2018 au crescut uşor şi numărul de firme şi cifra de afaceri totală, dar numărul de salariaţi a scăzut cu aproape 20.000. De altfel, acest indicator e pe un trend ascendent de mulţi ani, aproape jumătate din efective fiind şterse cu buretele după 2008. Mai exact, industria textilă a pierdut 150.000 de locuri de muncă din 2008 până azi, iar pandemia dă o lovitură dură acestui sector dependent de marile nume din moda internaţională. În aceeaşi perioadă, în Europa scăderea a fost de 40%.

Cifra de afaceri totală a fabricilor de textile şi îmbră­că­minte din Europa a fost de 162 mld. euro anul trecut, cu 1,8% mai mică decât în 2018. La totalul businessului România contribuie cu sub 2%, deşi are aproape 10% din salariaţi, deci producţivitatea e mult mai mică local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO