Profesii

Un vanzator bun poate castiga mai bine decat un general manager

Un vanzator bun poate castiga mai bine decat un general manager
04.08.2008, 13:57 321

"In domeniul vanzarii de echipamente industriale si de constructii, unde pretul utilajelor poate ajunge la sute de mii de euro, se poate incasa un bonus de 10.000 - 50.000 de euro. Totusi, in acest domeniu o vanzare se face in 3-5 luni sau chiar un an si astfel bonusurile nu au un caracter de permanenta", spune Cosmin Pipera, consultant in cadrul Manpower Professional, divizie care se ocupa de recrutarea specialisilor middle si top management.
In vreme ce bonusurile contribuie substantial, in unele cazuri, la venitul lunar al vanzatorului, veniturile lunare nete ale general managerului sunt constituite 70-80% dintr-un salariu fix, restul fiind bonusuri. Un general manager de multinationala castiga aproximativ 10.000 - 12.000 de euro pe luna, insa exista si companii de dimensiuni mai mici pe piata care isi remunereaza executivii de top cu salarii lunare de 3.000 - 5.000 de euro pe luna, venit care poate fi depasit de cel al unui vanzator bun.
Astfel, venitul lunar net al unui key account manager, intr-un domeniu cum ar fi telecomul sau imobiliarele, poate sari cu usurinta de 5.000 de euro, in timp ce un director de vanzari castiga, in medie, 5.600 de euro, potrivit studiului salarial Total Remuneration Survey, realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer.
"In FMCG, un key account manager poate incasa lunar 2.000 - 2.500 de euro, in vreme ce un vanzator de excavatoare sau poduri rulante poate ajunge la 3.000 - 4.000 de euro", afirma Pipera.
Astfel, doar in situatii exceptionale, un vanzator poate ajunge sa castige mai mult decat un general manager.


Jumatate din vanzatori lucreaza pe salariul minim

Desi domeniul vanzarilor echivaleaza cu bonusuri mari, aproape jumatate din personalul care lucreaza in zona de sales are salariul minim pe economie, lucru care duce la o fluctuatia ridicata.
"Un junior intr-un magazin de produse de larg consum nu se poate astepta la mai mult de 600 - 1.000 lei pe luna
(165-280 de euro). Un salesman dintr-un magazin specializat poate spera la o crestere de 30-40% fata de nivelul anterior", afirma Iulian Draghicescu, general manager al firmei de training Media Mix Consulting.
Din cauza fluctuatiei ridicate din vanzari in zona pozitiilor de entry-level, companiile nu au suficient timp sa pregateasca personalul pentru pozitiile executive. Coroborate, aceste elemente duc la un deficit de personal.
Chiar daca nu poate fi cuantificat, deficitul de vanzatori de pe piata fortei de munca poate fi evidentiat prin prisma multitudinii de oferte existente pe site-urile de recrutare. Astfel, in luna iunie a anului curent, angajatorii au postat pe site-ul cu anunturi de angajare bestjobs.ro peste 2.900 de anunturi, cu circa 200 mai mult decat anul trecut.
"In ultimele luni oferta angajatorilor si cererea au crescut, insa avansul ofertei il depaseste pe cel al cererii", spune Constantin "Noro" Ferseta, marketing manager Neogen, companie care detine site-ul bestjobs.ro.
In ultima perioada, cele mai multe oferte de munca in vanzari au venit din partea asiguratorilor, a bancilor si din zona de multi-level marketing. Circa 10% dintre ofertele pentru vanzatori inregistrate de site-ul de angajare in ultima luna sunt pentru pozitii de top management, 50% pentru middle management, iar restul pentru posturi de entry-level.
Unul dintre domeniile afectate de lipsa specialistilor in vanzari este industria farma.
"Sectorul farmaceutic este foarte afectat de deficitul de forta de munca in domeniul vanzarii. In ceea ce priveste celelalte industrii, cred ca se confrunta cu aceeasi problema, aspect vizibil din multitudinea de anunturi de angajare din presa, din discutiile de pe forumurile de resurse umane sau din cadrul conferintelor de profil", spune Anca Covaciu, human resources & services director la producatorul de medicamente generice Zentiva Romania.
In industria farmaceutica, un salariu competitiv pentru un angajat din zona de sales se cifreaza la 600 de euro/net luna.
"In perioada urmatoare, salariile din industria farmaceutica vor fi influentate pozitiv de faptul ca in luna ianuarie multe companii vor acoperi deficitul cauzat de inflatie, dar si de deficitul continuu de forta de munca in domeniu", mentioneaza Covaciu.


Cum sa pastrezi forta de vanzari

Fenomenul de fluctuatie a personalului din vanzari va continua si in urmatorii ani, din cauza scaderii natalitatii la nivel mondial cat si a lipsei de cursuri specializate in formarea de vanzatori.
Nici numarul mare de absolventi de facultate care vor intra pe piata fortei de munca in acest an, ca urmare a dublei promotii de licentiati, nu va contribui prea mult la reducerea deficitului si a fluctuatiei din vanzari din cauza lipsei absolventilor de profil.
"Fluctuatia va continua pana vor aparea in programa nationala de invatamant cursuri despre vanzare si importanta ei intr-o societate si pana ce marii angajatori nu-si vor securiza in totalitate forta de vanzare cu contracte de tipul 'daca pleci de la mine, nu mai vinzi produse similare in urmatorii cinci ani'", subliniaza Iulian Draghicescu de la Media Mix Consulting.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO