Profesii

Un ONG învaţă 80 de tineri cum să devină lideri în domeniul construcţiilor

Un ONG învaţă 80 de tineri cum să devină lideri în...

Autor: Corina Mirea

11.11.2012, 18:25 488

Într-un sector care a “reuşit” să scadă în ultimii patru ani cu aproximativ 5 miliarde de euro şi care nu dă semne de revitalizare pentru anul următor, fundaţia Leaders România, împreună cu firma de training Ascendis şi subsidiara producătorului de ciment francez Lafarge, au dat la sfârşitul acestei săptămâni “startul” unui program de training pentru dezvoltarea tinerilor din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti (UTCB).

În cadrul celei de-a noua ediţii a “Leaders Education”  80 de studenţi din sectorul de construcţii vor învăţa timp de cinci săptămâni cum să devină lideri.

“Dacă ne dorim o schimbare trebuie să pornim de la educaţie, întodeauna. Şi, dacă vrem să trecem de la firme care construiesc autostrăzi folosind doar nisip la companii constructoare care utilizează ciment, care sunt în stare să termine o autostradă până în anul 2015 şi care îşi respectă promisiunile,  consider că trebuie să investim în educaţie. Tinerii trebuie să înveţe să îşi asume responsabilităţi şi să respecte ceea ce spun”, este de părere Valentin Ionescu, coordonator al programului “Leaders Education”, la care s-au înscris 200 de studenţi.

Potrivit lui, cei 80 de tineri (adică 40% din totalul aplicanţilor) care au fost “recrutaţi” pentru a participa la proiect au fost aleşi pe baza unor criterii precum completarea în totalitate a formularului de înscriere, lipsa greşelilor gramaticale, respectarea unui fir logic al răspunsurilor la întrebările din cadrul formularului sau chiar prezenţa în CV a acţiunilor de voluntariat.

“Pentru cele 80 de locuri i-am identificat pe cei care vor într-adevăr să se dezvolte profesional, nu pe cei care vor doar o diplomă, iar întâietate au avut cei care au fost sau sunt membri ai unor asociaţii”, spune Ionescu, care precizează că locurile scoase la concurs anul acesta au scăzut cu 25% de la 100 de poziţii deschise în 2011. De altfel, pentru anul viitor el afirmă că numărul optim de studenţi la care vor să ajungă coordonatorii proiectului variază între 50 şi 60 de persoane, din cauza dificultăţii pe care aceştia au întâpinat-o în a oferi programe de “mentoring” unui număr mare de studenţi.

Până în prezent, Valentin Ionescu spune că fundaţia a derulat astfel de programe şi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti (UMF), Academiei de Studii Economice (ASE) şi în cadrul Universităţii Politehnica din Capitală.

Pe parcursul celor cinci săptămâni, în care studenţii vor învăţa timp de trei ore într-o singură zi din săptămână ei vor participa la “seminarii” de leadership ţinute de antreprenori precum Raed Arafat - fondator SMURD şi actual ministru al Sănătăţii, Florin Furdui - country manager al companiei de dezvoltare imobiliare Portland Trust, Ilona Lixandru- directorul de organizare şi resurse umane al prodcătorului de ciment Lafarge Romania, Iulian Chiculiţă- PR & social media strategist în cadrul companiei de echipamente foto-video F64 şi Gabriela Nahoi- director operaţiuni Betoane Lafarge Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO