Profesii

Uitati de bilanturi, concentrati-va pe oameni

24.11.2003, 00:00 23



Daca pana acum teoria managementului punea accentul pe valorile tangibile, urmarind productia de bunuri si servicii exclusiv prin aspectul ei financiar, lucrurile incep treptat sa se schimbe si iar accentul se pune pe valorile intangibile, cele legate de om, de competentele lui, de cunostintele si aptitudinile lui de a se integra in grup.



"Tendinta este sa se puna tot mai mult accent pe activitati purtatoare de intangibile, care implica omul, il valorizeaza si il si rasplatesc pe masura. Economia viitorului deja exista, dar deocamdata aceasta concentrare pe valorile intangibile se remarca numai in anumite sectoare - creatie sau consultanta, unde competentele oamenilor reprezinta singurul produs al companiei respective", spune Liviu Cotora, presedintele companiei Integrator, specializata in consultanta pentru business management.



El spune ca aceasta noua orientare va determina o serie de schimbari majore si pe piata fortei de munca. "Se anunta o perioada frumoasa, dar si stresanta. Oamenii vor fi mult mai presati sa creeze valoare si deci mult mai stresati, dar, pe de alta parte, vor fi si mult mai stimulati sa creeze valoare adaugata companiei si vor avea realizari mai mari", a mai spus Cotora. El considera ca se vor produce modificari si in ceea ce priveste partea de salarizare deoarece contractele care se vor face nu vor mai urmari plata angajatilor in functie de orele lucrate, ci in functie de cata valoare creeaza.



"Si la nivel managerial lucrurile se vor schimba. Managerul bun va fi nu atat acela care va cauta sa faca bani oricum, ci acela care va sti sa descopere mecanismele care declanseaza creativitatea si inovatia in intreprinderea sa. Si el, la randul sau, va fi platit in functie de capacitatea sa de a crea valoare", apreciaza presedintele Integrator.



Cotora spune ca romanii au abilitati de creare de valoare, dar inca nu au cultura si disciplina de focalizare pe ele. In plus, mediu economic actual "de spaga, economie subterana si egocentrism", este unul toxic, agresiv care nu permite dezvotarea abilitatilor de a crea valoare. "Primul si primul lucru care trebuie facut pentru eliberarea capacitatii de creatie este schimbarea mentalitatii si inlocuirea elitei cu una care se bazeaza pe valori adevarate. Aceasta pseudoelita a Romaniei afecteaza business-ul prin faptul ca a creat pentru Romania un brand negativ care distruge produsul in sine", spune Cotora.



Pornind de la premisa ca 80% din valoarea unei companii este data de valorile intangibile (marca, partenerii existenti, competentele angajatilor), Liviu Cotora a creat si patentat aplicatia software SPID (Strategic Performance through Intangibles Development), un instrument care permite gestionarea valorilor in cadrul unei firme. Sistemul este capabil sa structureze, sa controleze si sa masoare atat valorile tangibile din cadrul unei companii (finante, produse etc), cat si pe cele intangibile (parteneriate, know-how-ul angajatilor si competentele acestora). SPID a fost prezentat recent la Amsterdam in cadrul expozitiei "Knowledge Management Europe 2003", unul dintre cele mai mari evenimente de Knowledge Management din Europa si din lume.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO