Profesii

Trei companii din Ilfov au făcut concedieri colective pe final de an, măsură care a afectat 360 de oameni

Trei companii din Ilfov au făcut concedieri colective pe...

Autor: Alexandra Matei

28.12.2023, 15:31 9502

Pe final de an, 360 de oameni din Ilfov au rămas fără loc de muncă în urma unor concedieri colective făcute de trei companii din judeţ, potrivit unor date transmise către ZF de Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov.

„În perioada septembrie-noiembrie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov a fost notificat de către trei anagajtori din judeţ cu privire la efectuarea de concedieri colective, fiind vizaţi 360 de salariaţi”, se arată în răspunsul instituţiei.

Ziarul Financiar a trimis, la finalul acestui an, solicitări către inspectorate teritoriale de muncă ale mai multor judeţe din ţară, printre care se numără şi judeţul Ilfov, întrebând care sunt acele societăţi din respectivul judeţ care au anunţat concedieri colective în ultimele luni.

ITM Ilfov susţine însă că numele societăţilor care au înaintat deciziile de concedieri colective nu sunt informaţii de interes public, astfel că acestea nu au fost comunicate.

Anul acesta a fost, per ansamblu, unul bun pentru piaţa muncii, însă, anul următor ar putea aduce o prudenţă mai mare în recrutare şi în creşterile salariale din rândul companiilor, s-a concluzionat în urma conferinţei ZF HR Conference din această toamnă.

Concedierile şi restructurările, însă, îşi fac simţită prezenţa, iar topul industriilor cu cele mai mari salarii se inversează.

„Se dau oameni afară, Clujul este decimat în restructurări, începe Bucureştiul. IT-ul nu mai este sectorul cu cele mai mari salarii, petrolul este numărul unu. Este normal, s-a crescut pe o bază nu foarte solidiă începând din 2020”, a spus Costin Tudor, fondator şi CEO, Undelucram.ro, în timpul aceleiaşi conferinţe.

Sectorul IT a crescut foarte mult pe oportunitate, afirmă el, s-au făcut foarte multe reconversii profesionale, nu s-a investit foarte mult în calitate, ci în volume, iar toate aceste lucruri au dus către o inflaţie.

Ceea ce se întâmpla în momentul de faţă în piaţa muncii, mai spune fondatorul platformei Undelucrăm.ro, este defocusant pentru că de la direcţia de creştere de la începutul anului, acum pivotăm către inversul situaţiei.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO