Profesii

Topul firmelor de recrutare: cum fac bani recruiterii cand angajatorii dau oameni afara

Topul firmelor de recrutare: cum fac bani recruiterii cand angajatorii dau oameni afara
31.05.2010, 00:00 5507

Pentru ca 2009 a fost anul in care majoritatea companiilor aufacut restructurari, iar numarul somerilor proveniti din mediulprivat a depasit 300.000, jucatorii de pe piata de recrutare auputut sa estimeze o scadere drastica a bugetelor de recrutare dinpartea angajatorilor, iar o parte din ei si-au luat masuri deprecautie.

Unii au reusit nu doar sa se mentina pe linia de plutire, cichiar sa creasca. Cum au reusit asta intr-un an atat dedificil?

"Businessul nostru de recrutare si selectie a fost afectat,lucru pe care il previzionam deja de la sfarsitul lui 2008. Inconsecinta, am ales sa ne concentram pe serviciile care ar puteainsemna reduceri de costuri pentru clientii nostri si am reusitdezvoltarea businessului de leasing de personal", spune IulianaBadea, sales manager in cadrul firmei de recrutare Lugera &Makler, unul dintre cei mai mari jucatori din piata, cu afaceri de21,5 milioane de euro anul trecut, in crestere cu aproape 17% fatade 2008.

Compania a preluat anul trecut un numar de 6.700 de angajati inregim temporar, acesta fiind principalul motor de crestere alafacerilor Lugera in cel mai greu an pentru angajatii romani.

Si afacerile firmei de recrutare Manpower, filiala celei maimari companii de leasing de personal din lume, au crescut cuaproape 6% in anul crizei, ajungand la valoarea totala de 12,6milioane de euro anul trecut. Cum au reusit? Adaptandu-se si tinandclientii aproape.

"Cresterea realizata in 2009 a putut fi atinsa printr-o pozitiestrategica pe piata, prin intarirea parteneriatelor strategice cucei mai importanti clienti, furnizori si angajati, prin solutiiinovatoare adaptate situatiei actuale, prin cresterea eficientei sinu in ultimul rand, prin imbunatatirea comunicarii cu angajatiiprivind strategia actuala si viitoare a companiei", explica ElizaNechifor, marketing & communication coordinator in cadrulManpower Romania.

O crestere a veniturilor din vanzari fata de 2008 nu se poateobserva insa in cadrul firmei de recrutare APT, care a vazut cum otreime din cifra de afaceri s-a pierdut in anul in care sute de miide oameni au ramas fara loc de munca.

"Piata de recrutare in 2009, asa cum am perceput-o noi in raportcu comenzile de recrutare, a scazut cu mai mult de 30% in mediefata de 2008, o scadere mai accentuata fiind in primele douatrimestre ale anului trecut (intre 35 si 40%) si mai moderata inurmatoarele (cu scaderi intre 25 si 28%)", apreciaza MirelaMarinescu, recruitment director in cadrul APT, care ofera siservicii de leasing de personal si de relatii publice. Grupul APT,format din patru firme (APT Resources & Services, APT HumanResources, APT Evolution si APT IT) a incheiat anul trecut cu ocifra de afaceri de 12,27 milioane de euro, in scadere cu 32% fatade 2008.

Despre o revenire a pietei de recrutare pe finalul anului trecutvorbeste si Mihaela Perianu, managing partner al firmei derecrutare Aims Human Capital.

"Din septembrie 2009 piata de recrutare a inceput sa mearga dince in ce mai bine, insa anul 2008 nu trebuie luat ca an dereferinta", spune Perianu. Grupul de firme Aims (care cuprinde AimsHuman Capital Romania, Aims Services si Aims Timisoara) ainregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 5,56 mil. euro, inscadere cu 16% (in euro) fata de 2008.

Miza este pe leasingul de personal

Un studiu realizat anul trecut de Manpower arata ca 14% dintreangajatorii la nivel mondial au apelat la forta de munca peperioada determinata pentru a-si imbunatati strategia debusiness.

"Utilizarea fortei de munca temporara include posibilitatea de aajunge la persoane cu un set de competente rare si specializate,externalizarea functiilor secundare ale businessului, perioada deproba pentru pozitii full-time si pentru asigurarea flexibilitatiifortei de munca pe termen lung. Un procent de 35,2% din angajatoriiromani au raspuns ca acest segment al fortei lor de munca esteesential in strategia lor", a mai spus Nechifor.

Totusi, candidatii au fost anul trecut interesati mai mult degasirea unui job care sa le permita dezvoltarea profesionala,cautand mai mult sa se angajeze in companii care incheie contractepe perioada nedeterminata.

"Angajatorii care au facut recrutari anul trecut au avutposibilitatea de a-si alege candidatii dintr-un numar mai mare deCV-uri si au putut cere experienta relevanta pentru posturiledisponibile, oferind aceleasi salarii ca in anii trecuti, fara altepachete de beneficii", spune Laura Chilom, HR consultant in cadrulsite-ului de recrutare eJobs.

Scepticism in acest an

Numarul total de posturi publicate pe site-ul de recrutare eJobsin perioada ianuarie-mai este de peste 86.500, inregistrandu-se ocrestere cu 30- 40% a posturilor fata de ultimele cinci luni aleanului trecut. Cele mai multe joburi sunt in vanzari (5.230),servicii cu clientii (2.400), IT (2.000) si marketing (1880).

"Piata de recrutare din 2010, cel putin asa cum se prezintaaceasta pana acum, este determinata de cateva elemente: exista inprimul rand o cerere mare din partea companiilor care controleazaserviciile de BPO (Business Process Outsourcing) si SSC (SharedServices Centers) atat in Bucuresti, cat si in Cluj", mai spuneIuliana Badea. Una dintre companiile din BPO care a anuntat ca vaface recrutari anul acesta este Genpact, care va angaja intre 500si 1.000 de oameni pana la sfarsitul anului.

Daca anul trecut companiile de recrutare si-au redus tarifele cupana la 40%, este greu de facut o previziune privind evolutiapietei pana la finele anului.

Recruiterii mizeaza pe posibilitatea ca unele companii proaspatintrate pe piata sa faca recrutari si pe cresterea afacerilor unorangajatori, care vor avea nevoie de personal.

"Perspectivele pentru 2010 sunt greu de estimat, in conditiileeconomico-politice actuale, insa in primul trimestru s-a simtit ocrestere de circa 25% a numarului de recrutari fata de 2009", maispune Marinescu.

Numarul ofertelor de locuri de munca va ramane relativ constantin urmatoarea perioada, cu o scadere pe perioada vacantei de varasi cu o crestere in toamna, iar cele mai multe joburi vor fioferite probabil de angajatorii din sectorul IT, financiar sauasigurari.

O parte din recruiteri isi mentin totusi optimismul, bazandu-sepe dinamicile din piata si pe strategiile de resurse umane aleangajatorilor.

"Anticipam o usoara crestere si o relativa stabilitate lanivelul pietei de recrutare pentru al treilea trimestru", apreciazaNechifor.

Ritmul de postare de noi anunturi pe site-ul de recrutare MyJobvariaza intre 100 si 150 de joburi pe zi, in scadere fata de aniide dinainte de criza.

"Ne bucura faptul ca in primele 3 luni ale lui 2010 pe MyJobs-au inregistrat cam tot atatea oferte de angajare cate au fost intot anul 2009, semn clar ca piata muncii din Romania este inrevenire, desi ne aflam, deocamdata, la un procentaj de 60% dintotalul recrutarilor efectuate in 2007", spune Adela Rapeanu,purtator de cuvant in cadrul Myjob.

"Oferta cea mai bogata pe Myjob.ro au detinut-o si in 2009firmele de recrutare, ceea ce arata ca nici in criza companiile dintara nu au renuntat la externalizarea acestor servicii si acordainca buget pentru intermedierea recrutarii si selectiei depersonal", adauga Rapeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO