Profesii

Topul celor mai productive economii europene. România este pe primul loc la creşterea productivităţii

Topul celor mai productive economii europene. România...
26.01.2016, 00:08 301

România este pe primul loc în Uniunea Europeană ca ritm de creştere a productivităţii muncii per angajat în ultimul deceniu.

Productivitatea angajaţilor români a ajuns în 2014 la 56,7% din media înregis­tra­tă la nivelul statelor din Uniunea Europeană (de 100%), faţă de nivelul din 2004, când era de 34%, ceea ce înseamnă că angajaţii români sunt cu 67% mai productivi decât acum un deceniu.

În Polonia, care are o productivi­tate la nivelul de circa 74% din media UE, productivitatea per angajat a crescut cu 22% în perioa­da 2004-2014, în timp ce în Cehia, unde productivi­tatea mun­cii este de 77% din media UE, creşterea a fost de doar 5% în ultimii zece ani.

„Faptul că avem cea mai mare creştere a pro­duc­tivităţii muncii din rândul state­lor UE reprezintă o veste bună, dar ne mai trebuie 10, 15 sau poate chiar 20 de ani ca să ajungem la media înregistrată de celelalte state din UE. Creşterea a fost mare pentru că am pornit de la o bază foarte mică, suntem încă departe de nivelul altor state la productivitate“, a explicat Sorin Faur, HR director al firmei de audit BDO Balkans.

Într-adevăr, Ro­mâ­nia rămâne la coada clasamentului european în ceea ce priveşte pro­duc­tivitatea muncii per angajat, fiind doar în faţa Bulgariei, care a raportat o productivitate de 43,7% din media UE în 2014.

„În sectorul privat productivitatea muncii a crescut în ultimii ani şi cred că ne apropiem vertiginos de media UE. Fără o creştere acce­lerată a PIB-ului este greu ca pro­duc­ti­vi­tatea să crească“, a spus Alina Rădu­lescu, directorul de HR al Scandia.

Productivitatea scăzută a angajaţi­lor a fost unul dintre cele mai in­vocate argu­mente de către investitorii stră­­ini atunci când guvernul discuta cu mediul de afaceri despre creş­terea sala­riului mi­nim. Dacă aceştia spuneau că nu pot cere acţionarilor bugete mai mari pen­tru salariile angajaţilor români deoare­ce ritmul de creştere a productivi­tăţii mun­cii nu este foarte mare, statis­ticile Eurostat indică contrariul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO