Profesii

Topul celor mai mari firme de executive search: Câţi bani câştigă headhunterii din plasarea de executivi de top

Topul celor mai mari firme de executive search: Câţi bani câştigă headhunterii din plasarea de executivi de top
22.08.2010, 23:59 3606

Niciuna din cele mai mari companii de recrutare de executivi nua reuşit să facă un milion de euro din plasarea de manageri de topanul trecut. Şefii celor mai mari companii de headhunting sunt însăoptimşti şi speră să încheie anul cu o o cifră de afaceri cel puţinla nivelul celei de anul trecut, mizând pe nevoia companiilor dea-şi aduce în top management executivi "de criză", capabili săadapteze compania la condiţiile economice dificile.

Danezii de la Pedersen & Partners, lideri de piaţăîn 2010

Pedersen & Partners, una dintre cele mai mari companii deexecutive search din Europa Centrala şi de Est, care activează deşapte ani pe piaţa locală, a devenit liderul pieţei de executivesearch româneşti în 2009, după ce a încheiat anul trecut afaceri deaproape 712.000 de euro. Afacerile danezilor au suferit un declinde 30% anul trecut, potrivit datelor de la Oficiul Naţional alRegistrului Comerţului (ONRC), însă profitul companiei a fost de185.000 de euro. Cum a reuşit?
"Cred că noi putem fi numărul unu în România fără să facem delocrecrutări pentru companiile locale, pentru că nu suntem precumceilalţi jucători de pe piaţă şi facem recrutări la nivelintrenaţional. De exemplu, putem face recrutări pentru Bulgaria,dar contractele să fi fost semnate în România", explică UlrikRasmussen, partener în cadrul Pederesn & Partners. El nu aprecizat cât din businessul de anul trecut al companiei l-aureprezentat recrutările de executivi pentru companiile locale şinici nu a oferit detalii legate de situaţia financiară acompaniei.
"Am ştiut cum să ne bugetăm activităţile, cum să ne aliniemstrategia la piaţă şi ne-am adaptat planul de business la ceea ce afost în 2008, astfel am reuşit să fim profitabili fără să facemdisponibilizări", adaugă Rasmussen. De când au intrat pe piaţaromânească, în anii 2002- 2003, danezii, care au în prezent 38 debirouri la nivel internaţional, au făcut cele mai multe recrutăride executivi de top în domeniul industrial, în cel alimobiliarelor, farma, servicii financiare şi IT&C.
"Cele mai multe recrutări le facem în prezent pentru companiile dinPolonia, Germania, Turcia, Ungaria şi Cehia. În România, cel maiscump executiv plasat în acest an a avut un salariu net de 10.000de euro pe lună, iar în 2009 am plasat un manager cu un salariu netde 16.000 de euro pe lună", mai spune Rasmussen.

Pierderi de 250.000 de euro pentru LDS

Cel mai mare declin din rândul celor mai importanţi jucători deexecutive search de pe piaţa locală l-a înregistrat anul trecutcompania Leadership Development Solutions (LDS), care a încheiat2009 cu afaceri de 600.000 de euro, în scădere cu 70% faţă de 2008şi pierderi de 250.000 de euro. Scăderea puternică a afacerilor LDSa venit pe fondul lipsei de cereri din zona serviciilor financiare,întrucât 65% din veniturile companiei veneau din acest sector. LDSa fost liderul pieţei de executive search în anii trecuţi, cândavea venituri între unu şi două milioane de euro, aproape dublefaţă de veniturile competitorilor.
"Bazându-mă pe rezultatele obţinute în prima jumătate a anului,cred că anul acesta ne vom atinge targetul şi vom încheia afaceride
1,5 milioane de dolari (aproximativ 1,2 mil. euro). Din toamnă, vomavea oportunitatea de a vinde şi în alte ţări, ca urmare aîncheierii colaborării cu Korn/ Ferry, şi vizăm în special clienţiicare au afaceri pe mai multe pieţe", apreciază Radu Furnică, unuldintre cei mai vechi vână­tori de executivi de pe piaţa locală.Începând cu luna august Furnică a încheiat colaborarea cuKorn/Ferry International, cea mai mare firmă de executive search lanivel mondial, după 15 ani în care a reprezentat-o pe piaţa locală.Korn/Ferry a adoptat o nouă strategie de business, prin creareaunor hub-uri în Budapesta, Viena şi Zurich, din care îşi vor serviclienţii din Europa.
"Până anul acesta, nu am ştiut care e poziţia noastră pe piaţă şinici nu ne-a interesat. Ţinta noastră a fost să fim numărul unu dinpunct de vedere calitativ şi va rămâne în continuare. Prefer să facmai puţini bani, dar să am în continuare proiecte de calitate, fărăsă mă intereseze nici preţurile şi nici volumele", explică Furnică.El a mai precizat că în acest moment companiile fac recrutări lanivel de top management numai dacă este nevoie, pentru că încontextul actual "se lipesc găurile". În cei 15 ani de activitatepe piaţa locală, LDS a avut aproximativ 600 de proiecte derecrutare la nivel de top management pe piaţa locală, din carenumai 4 s-au finalizat prin plasarea de expaţi. De altfel, RaduFurnică a fost adviserul omului de afaceri Ion Ţiriac în plasarealui Petru Văduva, CEO al grupului Ţiriac Holdings, un business cuafaceri de 1,4 miliarde de euro, la începutul anului trecut.
Furnică, recunoscut ca fiind unul dintre cei mai scumpi vânzătoride executivi pe plan local, spune că nu şi-a redus tarifele anultrecut, chiar dacă strategia sa l-a costat aproape trei sferturidin business.
"Salariul cel mai mare al unui executiv plasat anul trecut a fostde 250.000 de euro brut şi era pentru o poziţie de CEO în domeniulFMCG. În 2010, cel mai bine plătit executiv plasat a primit unsalariu de 180.000 de euro brut, pentru o poziţie de countrymanager în zona industrială", spune Furnică. Planurile sale deviitor includ atragerea unui partener de business care să ajute lacreşterea afacerii, consolidarea poziţiei pe piaţă şi dezvoltareaunor servicii noi pe partea de recrutare de top şi coaching.

KM Trust şi-a făcut firmă separată de recrutare demiddle manageri, care a fost pe profit

KM Trust& Partners, firma locală de executive search deţinutăde Radu Manolescu, care este acţionar majoritar şi managing partneral companiei, este pe locul trei în topul celor mai mari jucătoride pe piaţa de executive search, după ce anul trecut a încheiatafaceri de peste 450.000 de euro, cu o pierdere de 37.000 de euro,potrivit datelor ONRC. La începutul lui 2009, Radu Manolescu adecis înfiinţarea unei firme care să se ocupe de recrutarea demiddle manageri, Key to Success, pentru ca activitatea KMTrust& Partners să fie exclusiv numai de executivesearch.
"Am decis înfiinţarea unei noi companii pentru că preconizam ce seva întâmpla, dar şi pentru consultanţii care nu aveau posbilitateade promovare, pentru că juniorii nu au ce căuta în executivesearch", spune Manolescu. El a mai precizat că businessul său s-aconsolidat pe partea de executive search, iar compania de recrutarede middle manageri a încheiat afaceri de peste 200.000 de euro înprimul an de activitate şi a fost şi pe profit.
"O estimare pesimistă pentru finalul acestui an ar fi să încheiemcu afaceri de 600.000 de euro, din care KM Trust să aibă 450.000 deeuro. Avem deja şase proiecte de executive search începute şi treiaflate în curs de finalizare", spune Manolescu. Dacă anul trecutcele mai multe proiecte ale companiei erau pentru poziţii de CFO,în acest an angajatorii au căutat mai mult general manageri şidirectori de resurse umane.
"În 2009, cele mai multe proiecte au fost în retail, farma,servicii, business to business, construcţii de drumuri. În 2010 amfăcut recrutări de executive cam în aceleaşi domenii, la care semai adaugă şi sectorul energetic", mai spune Manolescu. El a maiprecizat că nu au existat modificări la onorariile companiei niciîn 2009, nici în 2010.
Anul trecut, cel mai mare salariu primit de un executiv plasat deKM Trust& Partners a fost de 150.000 de euro brut, la care seadaugă bonusul de 35%, maşină, casă şi alte beneficii. În 2010,pachetele sunt similare, însă nicio companie nu oferă mai mult de150.000 de euro la care se adaugă şi bonusul anual.

Afacerile Stanton Chase au scăzut la jumătate în2009

Firma de executive search Stanton Chase International a încheiatanul trecut afaceri de aproape 437.000 de euro, în scădere cu 50%faţă de 2008.
"La nivel global, piaţa de executive search a scăzut cu 30% anultrecut, deci este absolut normal să se vadă un declin albusinessului jucătorilor din executive search şi pe piaţa locală.În 2009 nu am făcut aproape deloc recrutări pentru sectorulserviciilor financiare, sector care ne-a adus cea mai mare parte aveniturilor în 2008. Piaţa şi-a mai revenit în acest an, când amavut peste 10 proiecte din zona serviciilor financiare, de labăncile din top 5, toate de nivel senior", susţine AthenaTavoulari, managing director al biroului Stanton ChaseInternational din Bucureşti şi regional manager pentru birourilecompaniei din Bulgaria, Serbia şi Grecia. Ea a precizat că peste90% din businessul Stanton Chase reprezintă activităţile deexecutive search. În cei aproape opt ani de când Stanton Chase estepe piaţa locală, compania a făcut cele mai multe recrutări în zonaFMCG, servicii financiare, IT&C şi sectorul industrial.
"În primul semestru al acestui an am înregistrat o creştere aafacerilor de aproape 90% comparativ cu perioada similară a anuluitrecut, ceea ce înseamnă că în şase luni am făcut afaceri cât amfăcut tot anul trecut. Majoritatea proiectelor provin din zonaserviciilor financiare", mai spune Tavoulari.
"Pachetele salariale nu s-au schimbat faţă de anii anteriori, iarcompaniile încă plătesc pentru a-şi recruta talentele. Aproape 94%din proiectele pe care le-am început le-am finalizat cu succes, întimp ce ţinta globală în executive search este de 80%", mai spuneTavoulari. Anul trecut, cel mai mare salariu net pe care l-a
obţinut un executiv plasat de Stanton Chase a fost de 150.000 deeuro net pe an (12.500 euro pe lună). Stanton Chase a plasat în2010 cel mai scump executiv, care primeşte un salariu de 25.000 deeuro net pe lună şi este expat.

Şase luni de business blocat pentru Stein&Partner

Firma de executive search Stein& Partners, care a încheiatafaceri de peste 500.000 de euro şi a avut pierderi de 122.000 deeuro, a făcut anul trecut 350.000 de euro din activităţile deexecutive search, restul de 30% din cifra de afaceri
fiind realizate în urma activităţilor de consultanţă de business înrestructurare.
"În mod surprinzător, anul trecut am avut un an bun. Problemele auînceput să apară la sfârşitul anului, când, în lunile noiembrie şidecembrie, businessul s-a blocat, cum nu s-a întâmplat niciodată în16 ani. A urmat începutul anului, când am făcut foarte puţinerecrutări în primele patru luni, cu alte cuvinte, businessul a fostblocat cam jumătate de an", susţine Werner Stein, preşedintelefirmei de executive search Stein & Partners, unul dintre ceimai vechi headhunteri de pe piaţa locală. În ultimele luni însă,compania a încheiat mai multe contracte, ceea ce îl determină peStein să estimeze că vor încheia şi în acest an cu afaceri lanivelul celor înregistrate anul trecut. Dacă în anii '90 companiafăcea recrutări mai ales pentru domenii precum FMCG, retail,domeniile s-au schimbat în ultima perioadă, cele mai multe pe carecompania le-a făcut anul trecut fiind tot retailul, industriamobilei, automotive şi farma.
"Companiile nu au scăzut ofertele salariale, numai că acea creştereanuală pe care o aplicau în anii trecuţi nu a mai fost luată înconsiderare. Pentru poziţiile de top, în toate sectoarele deactivitate companiile oferă un salariu cuprins între 50.000 şi100.000 de euro brut pe an, un salariu bun pentru managementulromânesc", adaugă Stein.
Majoritatea recruiterilor de top susţin că lucrează pe bază decontracte de tip retained, în sensul că plătesc o taxă carereprezintă, de regulă, 30% din salariul brut anual al executivuluiplasat, pe care o primesc indiferent dacă reuşesc să găsească saunu un candidat bun. Compania lucrează retained, solicitând însă 50%din onorariul executivului căutat înainte de a începerecrutarea.
"Suntem poate singurii din ţară care lucrează cu 50%, iar ulteriorsolicităm două tranşe a câte 25% din onorariu. Pentru cămajoritatea clienţilor sunt internaţionali şi noi suntem plătiţi dela birourile centrale, până ne vin banii, terminăm proiectul. Înprimele trei- patru săptămâni dintr-un proiect lucrează şi câtecinci oameni, iar atunci avem cheltuielile cele mai mari", maispune Stein.

Afacerile lui Butunoiu, mai mici cu 30%
Afacerile headhunterului George Butunoiu, unul dintre cei maicunoscuţi de pe piaţa locală, au scăzut cu o treime faţă de 2008,însă el susţine că a rămas pe profit şi anul trecut. În topul ZF aufost luate în calcul doar firmele care au raportat pe o singurăentitate fiscală rezultatele financiare, iar în cazul lui GeorgeButunoiu, contractele semnate anul trecut au fost facturate pecinci microîntreprinderi.
"Marjele de profit sunt mari în executive search, iar veniturilecelor trei parteneri au fost de peste 400.000 de euro anul trecut,în con­diţiile în care aceştia nu au primit salarii", spuneButunoiu. Cel mai scump executiv plasat în acest an de GeorgeButunoiu primeşte un salariu de 15.000 de euro pe lună şi lucreazăîn sectorul serviciilor financiare, iar anul trecut cel mai maresalariu primit de un manager plasat de headhunter a fost de 12.000de euro net pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO