Profesii

Tinerii vor salarii de inceput de 500 euro in banci, dublu fata de oferta din piata

Tinerii vor salarii de inceput de 500 euro in banci, dublu fata de oferta din piata

Click pentru imaginea marita

22.11.2007, 18:01 175

Un absolvent de studii economice fara experienta in domeniu vrea un salariu de la o banca de cel putin 500 de euro net pe luna, in conditiile in care salariul de pornire pe pozitii de entry-level in banci depaseste arareori 300 de euro.
"Nu am experienta in domeniul bancar, insa am lucrat pentru o firma de asigurari. In ceea ce priveste un loc de munca intr-o banca, ma astept la un salariu de cel putin 500 de euro pe luna", sustine Claudiu Paruschi, absolvent al Facultatii de Comert International din cadrul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti, prezent la Targul locurilor de munca din sistemul bancar, BankingJobs 2007, organizat de trustul de presa online Multi Media Net.
De aceeasi parere este si Silvia Dumitrescu, studenta la master in cadrul Academiei de Studii Economice. "Tinand cont ca vorbim de domeniul bancar si nu de oriunde, ci din Bucuresti, m-as astepta la un salariu de 500 de euro. Am absolvit Facultatea de Marketing din cadrul ASE si, prin urmare, am o oarecare pregatire in domeniul economic", spune ea.
Pe de alta parte, oferta angajatorilor din banci pentru pozitii de entry-level nu depaseste 300 de euro, potrivit organizatorilor targului de joburi. Cu toate acestea, domeniul ramane atractiv, in conditiile in care angajatii din banci sunt cel mai bine platiti din economie, cu castiguri medii nete de aproape 1.000 de euro pe luna, potrivit Institutului National de Statistica.
Ritmul in care se fac angajarile in sistemul bancar este unul dintre cele mai alerte din sistemul privat, majoritatea celor 41 de banci prezente pe piata anuntand planuri de extindere in teritoriu. La sfarsitul lunii septembrie, in sistemul bancar lucrau aproape 73.000 de persoane, cu 17% mai mult decat la sfarsitul aceleiasi luni din anul trecut.
"In conditiile in care bancile si-au dezvoltat foarte mult retelele teritoriale, departamentele de resurse umane au trebuit sa tina pasul cu aceasta evolutie. Ritmul accelerat de dezvoltare a determinat insa o lipsa acuta de personal", spune Cornel Dinu, general manager al Multi Media Net.
Bancile sunt in cautare de personal atat pentru sediile centrale, cat si pentru reteaua teritoriala, "vanand" candidati pentru pozitii de intrare, dar si specialisti IT, analisti de credite sau oameni de vanzari.
"Unul din obiectivele noastre pentru anul viitor este extinderea retelei bancare in orasele mici din tara. In acest sens oferim in prezent aproximativ 50 de pozitii in sucursale si in centrala", precizeaza Florentina Radulea, recruitment officer al diviziei de resurse umane din Banca Romaneasca.
Zece dintre cele mai mari institutii financiar-bancare au pus la bataie in cadrul targului circa 2.000 de joburi. Dintre acestea, jumatate apartin BRD, care a anuntat ca este in cautarea a 1.000 de angajati.
"Majoritatea posturilor reprezinta obiectivele de angajare ale bancilor pentru 2008", afirma Cornel Dinu. Ca urmare a deficitului de personal, oferta bancilor este tot mai flexibila. Spre exemplu, CEC ofera pozitii part-time, potrivit reprezentantilor institutiei, prezenti la targ.
Salariile in sistemul bancar aprope s-au triplat in trei ani, de la 371 de euro in septembrie 2004, la 952 in septembrie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO