Profesii

Studiu PwC: Islanda conduce în clasamentul ţărilor din OCDE cu cel mai apropiat nivel de salarizare între sexe

Studiu PwC: Islanda conduce în clasamentul ţărilor din...

Autor: Cristina Bellu

08.03.2017, 12:25 91
Chiar dacă diferenţele salariale între femei şi bărbaţi continuă să fie o problemă majoră în rândul celor 33 de ţări membre ale OCDE, femeile câştigând cu 16% mai puţin decât omologii lor de sex masculin, în ţările nordice- Islanda, Suedia şi Norvegia se remarcă o diminuare a decalajului salarial între sexe, potrivit unui studiu PwC.
 
În acelaşi timp, Polonia se evidenţiază prin cel mai mare progres anual înregistrat, urcând de pe poziţia a 12-a pe a 9-a. Acest fapt se datorează scăderii şomajului în rândul femeilor şi creşterii ratei de angajare cu normă întreagă.
 
Analiza PwC arată că există beneficii economice semnificative pe termen lung datorate creşterii ratei de angajare a femeilor la nivelul celei din Suedia, astfel câştigurile la nivelul PIB-ului în OCDE putând ajunge în jurul valorii de 6 trilioane de dolari.
 
În ceea ce priveşte diminuarea decalajului salarial între sexe, ţări precum Polonia, Luxemburg şi Belgia l-ar putea vedea elimina complet în două decenii, dacă progresele înregistrate până acum vor continua. Însă, ritmul mult mai lent al progresului înregistrat de Germania şi Spania ar duce la eliminarea decalajului abia peste două secole. Totuşi, dacă această prioritate va fi transpusă într-o politică publică, procesul ar putea fi accelerat. Câştigurile potenţiale rezultate din egalizarea veniturilor în OCDE sunt substanţiale, putând rezulta o creştere a veniturilor femeilor în jur de 2 trilioane de dolari, la valoarea de astăzi.
 
"Sunt multe măsuri pe care companiile şi guvernele le-ar putea adopta pentru a aborda cauzele decalajului de remunerare între femei şi bărbaţi. Pârghiile la nivelul politicilor publice care facilitează accesul la serviciile de îngrijire a copilului şi promovează concediul paternal s-au dovedit eficiente în creşterea accesului femeilor la slujbe bine plătite.  De asemenea, companiile pot  oferi mai multe beneficii, precum un program flexibil, care să permită angajaţilor să-şi gestioneze mai bine angajamentele familiale în raport cu munca", precizează Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO