Profesii

Studiu îngrijorător: 7 din 10 români nu ajung la medic pentru un control de rutină

Studiu îngrijorător: 7 din 10 români nu ajung la medic...

Autor: Daniela Timofti, Mediafax

25.07.2018, 16:44 161

7 din 10 români nu ajung la medic pentru un control de rutină, iar mai bine de jumătate dintre cei care ajung să facă asta sunt îndrumaţi de medic ori au nevoie de rezultatul analizelor pentru muncă, arată un studiu realizat de o companie privată în parteneriat cu Centrul “Sfântul Nectarie".

Aproape 60% dintre participanţii studiului realizat la nivel naţional recunosc că au trecut pe la medic pentru că au avut nevoie de un act, a fost o urgenţă sau a fost nevoie de un control în urma unei afecţiuni.

„Un control de rutină la medic, chiar dacă nu există motive de îngrijorare în privinţa sănătăţii, poate oferi linişte, înainte de toate. Toată lumea ştie că orice boală, depistată la debut, poate fi în mare măsură vindecată, iar tratamentul este mai scurt şi mai puţin costisitor”, a declarat medicul primar Florin Costache.

Studiul mai arată că jumătate dintre respondenţi consideră că un control de rutină complet conţine o vizită la medicul de familie, analize de sânge şi de urină. 65% nu consideră necesar un control stomatologic anual, iar 4 din 10 români spun că vizita la un cardiolog este indicată doar dacă există un episod care să îl impună.

“9 din 10 unităţi medicale care au capacitatea de a asigura un pachet de tipul controlului de rutină sunt private. (...) Prin urmare, se impune o colaborare eficientă între autorităţi şi furnizorii de astfel de servicii, dacă ne dorim să îmbunătăţim politicile de prevenire. Tarife corecte, o ridicare a plafoanelor şi campanii de informare, acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le luăm în calcul”, adaugă preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, Cristian Hotoboc.

Studiul mai arată că, pentru a fi mai sănătoşi, românii au cel mai des grijă la alimentaţie (68%), iar 10% dintre ei fac sport. Unul din zece respondenţi nu are un dosar medical, iar atunci când alege să păstreze o astfel de arhivă, la îndemână îi este varianta clasică, a documentelor păstrate în format fizic, acasă (79%).

Realizatorii studiului au lansat şi o campanie, #ŞtafetaSănătăţii, cu scopul de a informa populaţia cu privire la analizele, procedurile şi controalele prin care ar trebui să treacă, potrivit sexului şi vârstei pacientului.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.100 de persoane, din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO