Profesii

Studenţii medicinişti sunt nemulţumiţi de reprogramarea rezidenţiatului: Să nu fie amânat din nou

Studenţii medicinişti sunt nemulţumiţi de...

Autor: Nicolae Oprea

05.10.2019, 11:47 65

Trei federaţii ale studenţilor în medicină şi-au exprimat, prin intermediul unui comunicat de presă, nemulţumirea faţă de reprogramarea examenului de rezidenţiat de pe 17 noiembrie pe 8 decembrie, solicitând asigurări oficiale Guvernului că testul nu va fi amânat din nou. 

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) şi Federaţia Studenţilor în Medicină Dentară din România (FSMDR), îşi exprimă, prin intermediul unui comunicat de presă, nemulţumirea cu privire la amânarea datei examenului de rezidenţiat, reprezentanţii studenţilor catalogând testul drept "extrem de important pentru peste 8.000 de absolvenţi din domeniul sănătăţii, respectiv medicină, farmacie şi medicină dentară".

"Amânarea datei şi a publicării procedurii de înscriere, a locurilor şi posturilor de concurs, afectează planurile tuturor absolvenţilor care se pregătesc intens pentru examenul necesar integrării lor în piaţa muncii din România. În situaţia actuală, aceştia vor rămâne pentru o perioadă îndelungată fără posibilitatea de a se angaja, cu insecuritatea planurilor făcute în perioada următoare şi cu o incertitudine din partea sistemului în care s-au hotărât să rămână şi să profeseze, mai ales în contextul în care toţi terţii angrenaţi caută soluţii pentru încurajarea personalului din sistemul de sănătate de a rămâne în ţară", potrivit sursei citate.

Studenţii avertizează şi asupra nesiguranţei care gravitează încă în jurul datei anunţate pentru examenul de rezidenţiat, respectiv 8 decembrie 2019.

"În absenţa unui act oficial, acceptat şi asumat de instituţiile implicate, această situaţie este încă incertă şi nu există nicio garanţie că nu va suferi amânări suplimentare. În cadrul declaraţiilor din partea Ministrului Sănătăţii (în cadrul conferinţei de presă) şi Prim-ministrului României (pe Facebook), se solicită deblocarea situaţiei din partea Administraţiei Prezidenţiale. Într-un comunicat ulterior şi o postare pe Facebook, Preşedintele României explică imposibilitatea acestei soluţii. Reiterăm faptul că nu există niciun beneficiu real pentru studenţi din a face din acest examen subiectul unei dispute politice, aparent fără soluţionare. De asemenea, săptămâna următoare va avea loc votul pentru o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. În urma votului moţiunii de cenzură, indiferent de rezultatul acesteia, va exista o perioadă de instabilitate politică, în care nu se va putea clarifica situaţia examenului de rezidenţiat", transmit federaţiile de studenţi.

Reprezentanţii studenţilor cer guvernanţilor să înţeleagă importanţa soluţionării acestei probleme până în ziua votului moţiunii, "pentru a nu risca o amânare ulterioară, în urma căreia ar avea de pierdut studenţii, pacienţii şi întregul sistem sanitar".

"Astfel, FASMR, FASFR şi FSMDR solicită ferm prezentarea, până în ziua moţiunii de cenzură, a unui document oficial din partea Guvernului, acceptat şi asumat de toate instituţiile statului implicate, precum Administraţia Prezidenţială, Ministerele Educaţiei Naţionale şi Sănătăţii, Parlamentul României, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor, prin care data de 8 decembrie să devină o certitudine, care să nu poată suferi o amânare ulterioară, indiferent de rezultatul moţiunii de cenzură. Viitorii tineri medici, farmacişti şi medici stomatologi ai României merită să primească respectul cuvenit pentru a susţine examenul de rezidenţiat în condiţii optime şi în termenele legale respectate, fără a deveni victimele neînţelegerii instituţiilor statului român şi fără a risca să întâmpine probleme şi mai mari, dacă nu există o clarificare până în ziua moţiunii de cenzură", potrivit sursei citate.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri amânarea datei la care studenţii vor susţine examenul de rezidenţiat, de pe 17 noiembrie pe 8 decembrie, din cauza lipsei unui ministru la portofoliul Educaţiei, care să semneze cele şapte ordine de ministru necesare, printre care şi cel pentru organizarea concursului. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a transmis către Palatul Cotroceni alte propuneri de miniştri interimari, nominalizându-l pe Nicolae Hurduc, actualmente ministru al Cercetării ca interimar la ministerul Educaţiei. Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, transmiţând că premierul îi cere practic să încalce Constituţia, forţând un al doilea interimat succesiv la Educaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO