Profesii

Studentii clujeni incep sa intee in lumea businessului

09.02.2004, 00:00 87



Profitand de facilitatile oferite de Hotararea de Guvern 166/2003, o multime de studenti s-au inghesuit sa-si deschida o firma. Astfel, 10% din firmele inmatriculate in perioada martie-decembrie 2003 sunt patronate de studenti. Unele dintre aceste societati comerciale nu au avut nici macar o zi de activitate, altele sunt folosite de parintii tinerilor patroni, insa exista cazuri in care initiativa studentilor s-a dovedit una de succes.



Potrivit HG 166/13.02.2003, singurele taxe pe care studentii trebuie sa le plateasca pentru a-si constitui o firma sunt cea de "unicitate a numelui" (308.000 lei) si taxa judiciara de timbru (342.000 de lei). Ei sunt scutiti, astfel, de cheltuielile de inmatriculare, publicare in Monitorul Oficial sau redactare a actului constitutiv si beneficiaza, in plus, de consultanta gratuita privind alegerea domeniului si a obiectului principal de activitate.



"Li se ofera oportunitatea de a-si trece aproape toate domeniile de activitate, urmand apoi sa se decida ce fel de activitati vor desfasura", explica Dorin Deac, directorul Oficiului Registrului Comertului Cluj.



Cele mai multe firme infiintate de studenti au ca domenii principale de activitate medicina, informatica (producerea si comercializarea de produse de software), serviciile, comertul si turismul. Mai putin cautate au fost productia si transporturile.





Drum cu obstacole



Constituirea propriu-zisa a firmei nu inseamna intotdeauna ca ea este functionala.



"Nu am gasit inca un investitor care sa-mi dea 200.000 de dolari sa-mi cumpar utilajele de care am nevoie. Bancile nu dau credite fara sa li se ofere garantii imobiliare, asa ca imi incerc norocul pe la fondurile de investitii", spune Adrian Ghira, student in anul IV la Politehnica si patronul firmei Karmaplast, specializata in producerea de mase plastice.



In alte cazuri, tinerii patroni se reprofileaza. Bianca Muntean a infiintat, anul trecut, firma Consult Transilvania, pentru a oferi consultanta pentru afaceri si management intreprinderilor mici si mijlocii.



"Aceste societati vor sa obtina finantare europeana, insa nu sunt dispuse sa plateasca pentru servicii de consutanta", precizeaza Bianca, studenta in anul IV la Management. Chiar daca nu renunta la ideea initiala, tanara s-a reorientat si desfasoara activitati de marketing pentru o firma americana.





Si totusi... au succes



Exista insa destule exemple care sa demonstreze ca, daca tinerii patroni isi dau interesul cu adevarat, afacerea poate sa mearga si chiar sa fie un succes.



Firma IPCOM a fost infiintata de doi studenti cu experienta in domeniul informaticii, Tudor Sofron si Victor Olenic, si ofera consultanta si servicii IT.



Cei doi patroni sunt profesionisti, avand atestate Microsoft si Cisco. Desi au pornit "de la zero", au reusit ca, intr-un an de zile, sa incheie contracte cu clienti importanti (spre exemplu Mol Romania si Facultatea de Psihologie a Universitatii "Babes-Bolyai", pentru care au proiectat retele si echipamente de comunicatii).



"Pe noi ne-a ajutat faptul ca eram cunoscuti ca persoane, pentru ca am lucrat inainte la firme importante. Sa pornesti o afacere, ca student, iti cere mai mult timp decat dupa-amiezele si pauzele dintre cursuri", recunoaste Victor Olenic.





In continua schimbare



Daniela Lujerdean a depus cererea pentru a-si constitui firma cu o saptamana inainte de a absolvi Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole. Ea recunoaste ca i-a fost destul de dificil sa se "puna la punct" cu tot ceea ce trebuie sa stie si sa faca o persoana care conduce o afacere. Firma pe care a infiintat-o, Studio Eden, este specializata in realizarea de decoruri florale pentru diferite ocazii. "Ai nevoie de foarte multa rabdare, pentru ca exista o groaza de chichite. In plus, legile se schimba mereu si trebuie sa te informezi ce ai de facut", spune Daniela.





Arhitectii viitorului



Un alt domeniu in care studentii si-au aratat interesul este arhitectura si designul. ArchDesign a fost infiintata vara trecuta si ofera servicii de proiectare de arhitectura si soft. Patronul, Victor Mihailescu, e student in anul III la Arhitectura si spune ca si-a infiintat firma pentru ca avea intr-adevar nevoie de ea. Acum are 5 angajati si recunoaste ca partea dificila consta in obtinerea proiectelor. "Probabil ca multi studenti n-au timp sa se ocupe de afacere, si de aceea o tin doar asa, pentru perspectiva. E foarte important sa ai relatii", spune Victor.





Afacere profitabila



Renumiti pentru ingeniozitatea lor, unii dintre studentii intreprinzatori au vazut in HG 166/2003 o modalitate de a scapa de... impozitul pe salariu. Astfel, una dintre primele firme infiintate nu este functionala, ea fiind constituita cu scopul de a facilita plata salariilor. "Sotia mea era studenta, asa ca a infiintat firma ca eu sa nu mai primesc salariul de la societatea la care lucrez pe cartea de munca, ci in urma unui 'contract' intre firme. In felul asta, iau toti banii in mana, nu mai platesc taxe de asigurari si pensii", marturiseste unul dintre "anagajati", care, din motive lesne de banuit, a refuzat sa-si dezvaluie numele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO