LIVE: Acum la ZF IT Generation, Start-up Pitch: Ce planuri de dezvoltare are platforma de tip “device as a service” INKI.TECH? Cum va fi finanţată expansiunea start-up-ului? Urmăriţi o discuţie cu Liviu Huluţă, CEO al INKI.TECH
Profesii

Statistică: Numărul de locuri de muncă vacante s-a redus cu peste 24% în T4/2020 faţă de T4/2019 şi cu 9,5% faţă de T3/2020

Numărul de locuri de muncă vacante înregistrat în ultimul trimestru din 2020 a fost de 35.589, în scădere cu 11.501 (24,4%) comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar raportat la perioada iulie-septembrie 2020, scăderea a fost de 9,5%, potrivit datelor transmise joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada octombrie-decembrie 2020, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,73%, în scădere cu 0,22 puncte procentuale faţă de perioada similară din 2019, şi cu 0,08 puncte procentuale faţă de T3/2020.

Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante şi numărul total al locurilor de muncă, exprimat procentual.
În T4/2020, rate relativ mari ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,85%), sănătate şi asistenţă socială (1,51%), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,16%).

Cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activităţi de servicii (1,95%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat circa o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (7.464 locuri vacante), cu o rată de 0,69%.
Sectorul bugetar a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.303 locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5,122 locuri vacante în administraţia publică, şi 917 locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în hoteluri şi restaurante (0,01%), învăţământ (0,26%) şi construcţii (0,27%).
Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (30 locuri vacante) şi în categoria tranzacţii imobiliare (58 locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi, atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante, cele mai relevante regăsindu-se în învăţământ (-0,32 puncte procentuale), respectiv în activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (-0,28 puncte procentuale).

Cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante faţă de trimestrul precedent s-au observat în industria extractivă (plus 0,14 puncte procentuale), respectiv în tranzacţii imobiliare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 0,07 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.