Profesii

Sondaj Neogen: 44% dintre respondenti muncesc in week-end

01.05.2007, 18:26 22

Circa 44% dintre respondentii unui sondaj realizat de site-ul de recrutare BestJobs, detinut de Neogen, au declarat ca lucreaza in mod regulat in week-end. La polul opus, ponderea celor care isi dedica sfarsitul de saptamana exclusiv vietii private este de doar 20,3%.
Principala motivatie a celor care aleg sa lucreze in week-end tine de perspectivele de promovare si mai putin de incasarea unor sume aditionale din orele suplimentare. De asemenea, este mai probabil ca angajatii sa munceasca "peste program" in domenii in care concurenta pe un post este mai mare decat media. Potrivit datelor BestJobs, in aceasta categorie intra domeniile bancar, management-consultanta, finante-contabilitate si IT.
In acelasi timp, puterea de negociere a candidatilor a crescut comparativ cu anii trecuti, datele fiind confirmate de faptul ca in prezent numarul de candidaturi primite la un anunt de recrutare a scazut la jumatate fata de 2003, potrivit BestJobs. Cu toate acestea, renumele firmei ajuta la atragerea unui numar mare de candidati, multinationalele si firmele nationale care detin branduri de succes bucurandu-se de un numar de candidati de pana la 5 ori mai mare decat media pietei. "In acest context, piata muncii a fost nevoita sa se adapteze, in randul angajatorilor existand tendinta de a-si imbunatati oferta fie prin majorarea componentei financiare, fie prin oferirea unor perspective de promovare sau de evolutie pe orizontala, in mai multe departamente ale companiei", arata rezultatele studiului.
Ponderea Bucurestiului in totalul cererii de munca s-a redus cu 4% fata de martie, Capitala pierzand teren in fata regiunii de vest si a strainatatii, unde numarul de joburi s-a dublat. Indexul BestJobs a fost realizat in luna aprilie si a avut drept baza de raportare luna martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO