Profesii

Şoferii de camion, lucrătorii comerciali şi vânzătorii domină piaţa muncii

Şoferii de camion, lucrătorii comerciali şi...

Autor: Alexandra Cepăreanu

05.07.2018, 00:07 1159

Şoferii de autocamioane, lucrătorii comerciali şi vânzătorii domină piaţa muncii din România, cu aproape 440.000 de contracte de muncă active, respectiv 8,5% din totalul contractelor, arată un studiu privind dinamica pieţei muncii în perioada 2016 - 2017 realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni, PIAROM.

Doar patru categorii de joburi din România apar în stu­diul PIAROM cu peste 100.000 de angajaţi, iar acestea sunt şofer de camion (151.000 de salariaţi), lucrător comercial (143.000 de salariaţi), vânzător (142.000 de salariaţi) şi şofer de autoturisme şi camionete (105.000 de salariaţi).  „Forţa de muncă este angrenată în industrii care nu ge­ne­rează va­loa­re adăugată şi sunt în subsolul clasa­men­tu­lui de pro­duc­tivitate la nivelul Uniunii Europene“, ara­tă au­to­rii studiului, care mai notează că ponderea munci­to­rilor ne­ca­­lificaţi în totalul forţei de muncă se menţine la un nivel ridicat.

Studiul realizat de PIAROM arată că în octombrie 2017 numărul de contracte individuale de muncă cu normă întreagă ajunsese la 5,2 milioane, însă chiar şi cu acest nivel România se află în continuare printre ţările europene cu cea mai mică acoperire a populaţiei active cu contracte de muncă, respectiv 62%, faţă de indicatorul mediu la nivel european de 84%.

„Dacă România nu creează locuri de muncă şi nu oferă salarii mai mari, vom avea de suferit pe termen lung. Eu cred că în momentul în care indemnizaţiile sunt mai mari decât salariile minime, înseamnă că ne batem joc de forţa de muncă, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care mulţi tineri nu merg la muncă“, a spus Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO