Profesii

Şoc pe piaţa muncii: 700 de persoane munceau la negru la un angajator din Capitală, dintre care 54 erau minori

Şoc pe piaţa muncii: 700 de persoane munceau la negru...

Autor: Aurelia Alexa

04.04.2013, 12:26 9381

Aproape 700 de persoane care munceau la negru, printre care 54 de minori, au fost descoperite, în perioada noiembrie 2012 - aprilie 2013, la un singur angajator din Capitală, care oferă consultanţă pentru afaceri şi management, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti.

"În urma unui amplu control efectuat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, în perioada noiembrie 2012 - aprilie 2013, inspectorii au depistat 698 de persoane care desfăşurau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Dintre aceştia, 54 erau minori. Activitatea principală desfăşurată de angajator este conform cod CAEN 7022 - activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management", precizează ITM Bucureşti, într-un comunicat de joi.

Potivit sursei citate, pentru neregulile descoperite la acest control au fost sesizate organele de cercetare penală, fiind întrunite condiţiile de săvârşire a faptelor prevăzute la art. 264, alin. 3 şi art. 265, alin. 1 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art.264, alin. 3, "constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă" iar art. 265, alin. 1 face referire la încadrare minorilor.

"Încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestora pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani", prevede articolul menţionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO