Profesii

Sfatul specialistului: Dificultatea gasirii unui bun contabil si conceptul de "overworked"

Sfatul specialistului: Dificultatea gasirii unui bun contabil si conceptul de "overworked"
10.03.2008, 14:45 248

Domeniul financiar - contabil a suferit in ultimii doi ani o schimbare marcanta in sensul diminuarii interesului contabililor de a-si dezvolta o cariera ascendenta strict pe disciplina de contabilitate.
Daca la inceputul anului 2006, anunturile profesionale de senior sau sef contabili din publicatii specifice cautarii unui job inca mai generau aplicanti, uneori chiar eligibili pentru cerintele respectivului angajator, cu trecerea timpului datorita schimbarilor fiscale si legislative, dar si a nealinierii salariilor cu volumul si meticulozitatea acestui tip de job, s-a ajuns ca pozitiile din aceasta disciplina sa necesite uneori chiar si peste trei luni pentru gasirea unui candidat corespunzator.
Marea majoritate a contabillilor, dupa 2-3 ani de experienta, refuza din start o schimbare in cariera care ar presupune in continuare aceeasi disciplina in ciuda unui nivel mai sus in departamentul de contabilitate pentru un alt angajator, sau a unei cresteri de 25% sau chiar maximum 40% la salariu, ci vor sa devieze direct spre controlling financiar, audit manager, manager reporting etc.
Exista chiar si cazuri in care, influentati de rapiditatea cu care marea majoritatea colegilor din jurul lor schimba angajatorii, solicita direct o pozitie care sa presupuna coordonarea cel putin a unei echipe de doi-trei contabili, sau daca nu chiar pozitia de director financiar intr-o companie mica sau medie.
Un salt peste anumite etape firesti in cariera unui om de contabilitate/financiar si asumarea unei pozitii de direct finance manager, chiar si intr-o companie mica/medie, dupa numai doi-trei ani de contabilitate, genereaza in peste 80% din cazuri frustrari din lipsa experientei manageriale si existenta unei situatii imposibil de controlat. Se ajunge in maximum sase luni de la angajare, la asumarea unui compromis de catre respectivul finance manager, in sensul acceptarii unei pozitii inferioare si implicit a unui nivel salarial pe masura, fapt care schimba negativ traiectoria ascendenta in cariera.
Profesia de contabil este de multe ori sau devine una tot mai liberala, pe de alta parte, si foarte multi contabili buni se indreapta tot mai mult spre solutii de free lancing.
Pe de alta parte, timpul alocat acestei meserii si stresul cauzat de orele indelungate de lucru sunt alti factori de marirea a dificultatii in motivarea unor profesionisti cum sunt contabilii. In aceasta meserie nu putem niciodata vinde "program mai redus de lucru" sau "mai putin stres" sau "work-life balance" si altele asemenea intrucat nu suntem credibili. Un contabil bun stie, trebuie sa fie el insusi constient ca aceasta meserie necesita ore indelungate si persistenta inalta.
Ca o consecinta, orele indelungate de lucru pentru o munca ce solicita maxima concentrare pot conduce la un stres considerabil. Astfel, compania "Careerbuilder.com" a condus un studiu pe 2.500 de profesionisti, printre care multi contabili, in anul 2006. Ei au depistat ca 77% dintre cei studiati se simteau "EXTENUATI" de muncile lor. Un studiu efectuat de Jennifer Scott Cimpermann de la Houston Business Journal (2006) discuta ca o treime dintre profesionistii americani in domeniu puteau fi vazuti ca "supra-munciti" si anume munciti peste masura, si in mod cronic. Majoritatea acestor angajati supra-munciti sunt si cei mai expusi la a face greseli, sunt furiosi pe angajatorii lor si au o atitudine de respingere fata de colegii care considera ca nu muncesc la fel de mult. Oamenii care se simteau supra-munciti au raportat nivele inalte de stres, sanatate subreda si chiar depresie clinica.
Din pacate fenomenul american se regaseste si la noi, poate cel mai adesea mediatizat printre contabili sau cei ce lucreaza in domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO