Profesii

Sfatul specialistului: De ce exista trainerii pe lume?

Sfatul specialistului: De ce exista trainerii pe lume?

Marius Balasoiu, managing partner ForPeople

14.07.2008, 16:51 216

Iata ce cuvinte pretentioase pentru o meserie atat de nepretentioasa. Traducerea in romana neaosa ar fi: pentru ca ii pot ajuta pe colegii lor din firma sa fie mai buni in ceea ce fac. Paradoxal, nu prin training.
Trainingul te lumineaza doar ca mai ai cunostinte de asimilat, abilitati de exersat si atitudine de... (aici ma blochez intotdeauna, pentru ca imi vin in minte cuvinte ca: imbunatatit - ca si cand atitudinea e ceva ce se poate imbunatati, schimbat - asta e chiar dramatic, nimeni n-a reusit sa schimbe dramatic atitudinea cuiva, ca sa nu mai vorbim de riscuri, adica nu stii ce-o sa fie dupa schimbare).

Aici as putea spune ca dezvoltarea oamenilor seamana cu sculptura lui Michelangelo. El spunea ca in fiecare bucata de marmura se ascunde o statuie pe care un sculptor talentat o poate descoperi daca elimina bucatile inutile care o acopera. Un trainer bun il ajuta pe cel cu care lucreaza sa descopere singur bucatile inutile care trebuie eliminate. Trainingul ajuta sa iti dai seama ce trebuie sa faci pentru a fi mai bun. Nu te face neaparat mai bun.

Visul oricarui client, intern sau extern, este sa isi trimita oamenii la training si acolo sa le faca cineva o vraja si sa ii transforme din nelideri in lideri, din oameni simpli in oameni de vanzari, din calculatoristi in speakeri de forta si tot asa. Ei bine, va jur ca asa ceva nu se poate.

Ce poate face un trainer bun este sa provoace momente de revelatie, care
sa-l faca pe cel care participa la training sa descopere ca in el este cineva puternic, cu potential, care poate iesi la lumina. Ca o statuie frumoasa din marmura in care se ascunde.

Trainerul se clasifica intocmai ca orice animal de business in trainer intern si trainer extern. Taxonomie nepretentioasa, dar care ascunde inauntrul sau o intreaga filozofie. Si cred ca trebuie sa-i luam pe rand si sa vedem ce e cu ei (noroc ca am trecut prin ambele stadii, asa ca mi-e oarecum usor sa vorbesc despre ei).

Trainerul intern - de cele mai multe ori un personaj calificat si care face bine ceea ce face in specializarea lui. Acesta este cel mai periculos tip de trainer. Pentru ca de cele mai multe ori expertii sunt patimasi cu ceea ce stiu sa faca si nu mai sunt neaparat atenti la oameni.
Am intalnit de multe ori traineri interni care atunci cand incepeau sa-si prezinte marfa se transpuneau in ceea ce spuneau, deveneau alti oameni, li se aprindeau ochii intr-un mod ciudat si nu conta ca au in fata o sala goala sau un stadion plin de oameni. Poarta un nume dansii printre traineri - traineri de continut. Ce e bine la ei este ca insufla pasiune prin pasiunea pe care ei o au. Ce e oarecum dramatic este ca pentru ei procesul nu exista (adica interactiunea cu oamenii din sala, dinamica de grup si alti termeni pe care i-am gasit in dictionarul de facut training).
Exista insa si alte subcategorii de traineri interni: "trainerul simpatic" - ajuns trainer pentru ca stie sa relationeze cu oamenii; "trainerul-popa" - cel care predica ce trebuie fara sa gaseasca o logica in ceea ce livreaza; "trainerul-duhovnic" - un bun ascultator de provocari si plangeri ale oamenilor cu care interactioneaza; "trainerul-psihiatru" - de obicei venit din psihologie, care incearca sa aplice stiinta lui de carte in clasificarea pacientilor din firma, trainerul de resurse umane - cel care stie cu ce se mananca povestea cu dezvoltarea oamenilor si care aplica un mix de instrumente ciudate si complexe (coaching, shadowing, training on the job, counceling - v-am spus ca sunt ciudate!) si asta numai dupa ce a identificat cu precizie rezonabila nevoile de instruire si dezvoltare din companie.

Trainerii interni sunt prost platiti. Din trei mari motive: pentru ca este considerata o functiune suport si nu una direct aducatoare de profit (ceea ce e total adevarat), pentru ca ce face el pare sa fie si usor si amuzant (cine ar plati mai mult pe cineva doar pentru ca se amuza si da din gura?) si pentru ca daca ar fi bine platit, ar fi deja trainer extern.

Un trainer la inceput de cariera se poate astepta sa castige undeva pe la 400-600 de euro pe luna. Dupa ce incepe sa creasca si eventual ii apare si apelativul de training manager poate spera sa ajunga pe la 1.200 - 1.500 de euro pe luna.
Dar nu sunt multi cei care au rabdare sa ajunga acolo. Cei mai multi se duc catre firme de consultanta si training sau isi injghebeaza propria afacere inainte de a ajunge la plafoanele maxime. Nu zic ca nu exista si traineri mai scumpi decat cei de mai sus, dar sunt exceptii (eu unul nu i-am intalnit, dar pot accepta ca exista, mai ales ca ultimele declaratii aparute prin presa ma fac sa regret ca n-am ramas trainer intern).

Trebuie insa tinut seama de faptul ca trainingul este o meserie de inceput sau de sfarsit de cariera profesionala. La inceput de cariera te ajuta sa te deschizi. La sfarsit de cariera te lasa sa impartasesti experienta acumulata.
Insa facut fara intrerupere de la absolvirea facultatii si pana la pensie, nu iti ofera sansa sa acumulezi experienta. Sa ai propriile tale povestiri care sa ti se fi intamplat pe propria piele.

Si nici macar nu ofera credibilitatea ca tu, cel care prezinti atatea instrumente si metode de mare angajament, ai incercat macar o data o parte dintre ele in viata reala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO