Profesii

​Secretarul de stat Niculae Havrileţ o înlocuieşte pe Sevil Shhaideh în conducerea Petrom

​Secretarul de stat Niculae Havrileţ o înlocuieşte...

Autor: Tibi Oprea

03.03.2020, 17:51 235

Acţionarii OMV Petrom (simbol bursier SNP), singurul producător local de petrol şi gaze şi cea mai mare companie de la bursa românească, au decis în adunarea generală de marţi revocarea lui Sevil Shhaideh din calitatea de membru al Consiliului de Supraveghere, respectiv numirea secretarului de stat Niculae Havrileţ în această funcţie.

Shevil Shhaideh, fost ministru al dezvoltării regionale, a fost propunerea iniţială a PSD pentru funcţia de premier.

ZF a scris la începutul lunii decembrie că Sevil Shhaideh urmează să fie revocată de la Petrom ca urmare a schimbării guvernului şi a faptului că nou premier Ludovic Orban a menţionat de mai multe ori că vrea „depesedizarea“ companiilor din România.

Durata mandatului noului membru numit al Consiliului de Supraveghere va fi perioada rămasă din mandatul lui Sevil Shhaideh, respectiv până la data de 28 aprilie 2021.

De asemenea, a doua hotărâre a acţionarilor de marţi se referă la numirea lui Thomas Gangl ca membru al Consiliului de Supraveghere pentru durata rămasă din mandatul lui Manfred Leitner, respectiv până la 28 aprilie 2021, ca urmare a renunţării de către acesta la mandat, precum şi la numirea lui Johann Pleininger ca membru al CS în locul lui Christopher Veit, ca urmare a renunţării acestuia la mandat şi tot pentru aceeaşi perioadă de timp.

Petrom este controlată în proporţie de 51% de austriecii de la OMV, în timp ce statul român prin Ministerul Economiei şi Energiei deţine 20,6% din numărul de acţiuni.

De la începutul anului, acţiunile SNP se tranzacţionează în scădere cu 16,9%, pe fondul unui rulaj de 132 milioane lei, emitentul ajungând la 21 miliarde lei capitalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO