Profesii

Schimbări majore pentru cei care obţin venituri din activităţi independente. Se schimbă pragul de plată pentru CAS şi CASS

Schimbări majore pentru cei care obţin venituri din...

Autor: Alexandru Nanu

12.10.2018, 10:17 25720

Anunţul, confirmat recent de Ministrul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu, va duce la creşterea pragului pentru contribuţiile la pensii (CAS) şi la sănătate (CASS) pentru contribuabili ce obţin venituri din activităţi independente care în prezent sunt raportate în prezent la un salariu minim pe economie.

Ministrul Muncii a confirmat, recent, că de la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut pe economie va creşte de la 1.900 de lei la 2.050 de lei. Astfel, obligaţia de a plăti contribuţii sociale este stabilit în funcţie de salariul minim brut.

De la 1 ianuarie 2019, pragul pentru calcularea CAS şi CASS va creşte de la 22.800 lei la 24.600 de lei, prin creşterea salariului minim brut de la 1.900 de lei la 2.050 de lei.

Peroanele care obţin venituri din activitati independente sunt: PFA – Persoana fizica autorizata, II – Intreprindere individuala, IF – Intreprindere Familiala, PFI – Persoane Fizice Independente, Profesii Liberale, Toate activitatile economice, organizate sub alte forme, care aplica regulile contabilitatii in partida simpla, impozitate in sistem real sau la norma de venit.

Contributiile sunt obligatorii pentru un venit net estimat/realizat mai mare decat plafonul de 12 salarii minime brute.

Procentul de CAS este  25%, în timp ce procentul CASS este de 10%  din baza de calcul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO