Profesii

Schimbare de trend: România a ajuns să furnizeze de şapte ori mai mulţi expaţi decât importă. ”Expatriatul costă de 3 ori mai mult decât un angajat local”

Autor: Mihaela Pascari

30.01.2017, 17:00 1130

Cristina Postolache, Big4HR: Directorii români au început să crească, să îşi dezvolte propria com­petenţă.

Numărul angajaţilor care pleacă pe poziţii de middle şi top management este mai mare decât numărul expaţilor din România, arată un raport de la firma de audit şi consultanţă KPMG România.

Spre exemplu, la nivelul anului 2014 au plecat aproximativ 57.000 de persoane, în timp ce numărul celor care au venit a fost de aproape şase ori mai mic.

„Fluxul de mobilitate a forţei de muncă se inversează, dacă înainte pri­meam mai mulţi expaţi în ţară, acum ob­servăm o schimbare de tendinţă“, a spus Daniela Oprescu, global mo­bility services în cadrul KPMG România, la prezentarea raportului.

Raluca Pârvu, bu­siness manager în cadrul companiei de consultanţă în ma­nagement şi resurse umane BPI Group, spune că firmele din România au început de mai mulţi ani să îşi pregătească o serie de ma­na­geri de top locali, capabili să preia funcţii, care în mod tra­diţional erau dedicate expa­triaţilor. „În ce priveşte intrările de expatriaţi în ţară tendinţa este în scădere continuă de mai mulţi ani. Expatriatul costă de circa trei ori mai mult decât un angajat local, iar pe lângă salariu ei au multe alte beneficii şi avantaje, toate acestea fiind furnizate de companii, în majoritatea situaţiilor“, a spus Raluca Pârvu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO