Profesii

Salariul mediu net din iulie a fost de 3.545 lei, cu 4 lei mai mare faţă de luna iunie. Raportat la iulie 2020, salariul mediu net a crescut cu 5,1%. IT-ul bifează cele mai mari salarii, cu o medie de 8.709 lei. La polul opus se află sectorul hoteluri şi restaurante, cu 1.914 lei

Salariul mediu net din iulie a fost de 3.545 lei, cu 4...

Autor: Cristina Bellu

10.09.2021, 10:39 29411

Salariul mediu net a fost de 3.545 lei în luna iulie, în creştere faţă de luna precedentă cu 4 lei (plus 0,1%) şi cu 5,1% faţă de perioada similară a anului trecut, cele mai mari valori înregistrându-se  în continuare în industria IT, de 8.709 lei, iar cele mai mici în sectorul hoteluri şi restaurante (1.914 lei), arată datele publicate vineri de INS.

Indicele câştigului salarial real a fost 100,1% pentru luna iulie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi de 99,1% faţă de iunie 2021.

Câştigul salarial mediu brut a fost 5.780 lei, cu doar 1 leu mai mare faţă de luna iunie 2021.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 227,2%, cu 2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iunie 2021.­

(Sursa:INS)

În luna iulie 2021, în majoritatea activităţilor economiei, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectoarele extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 21,7%, în transporturi aeriene, intermedieri financiare, fabricarea altor mijloace de transport şi  extracţia minereurilor metalifere, cu majorări cuprinse între 8,0% şi 13,0% .

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2021 au fost cauzate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în activităţile de editare, minus 13,6% şi în sectoarele fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, unde scăderile s-au situat între 8,0% şi 12,5%.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO