Profesii

Ce salariu câştigă un angajat din restaurante şi hoteluri. "Faţă de anul 2008, venitul salarial net din acest sector aproape că s-a dublat, dar cu toate acestea rămâne cu mult sub media de la nivelul economiei"

Ce salariu câştigă un angajat din restaurante şi...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.04.2018, 11:55 1733

Salariul mediu net din domeniul restaurantelor şi hotelurilor a ajuns anul trecut la 1.393 de lei pe lună, în creştere cu 13% faţă de anul precedent, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de anul 2008, venitul salarial net din acest sector aproape că s-a dublat, dar cu toate acestea rămâne cu mult sub media de la nivelul economiei. De altfel, angajaţii din restaurante şi hoteluri sunt cel mai prost plătiţi din întreaga economie, având salarii mai mici chiar şi decât cei din sectorul confecţiilor.

Anul trecut, salariul mediu net în economie s-a situat la aproape 2.400 de lei pe lună. Acesta s-a majorat cu 16% faţă de anul precedent şi cu 84% faţă de anul 2008, ultimul an de boom economic pentru România.

Salariile mici din do­meniul hotelurilor şi restau­rantelor se vede în lipsa de personal a businessurilor din acest sector. Majoritatea com­paniilor se plâng că nu găsesc angajaţi, iar unele dintre ele au adus oameni din alte ţări care să lucreze în recepţia hotelurilor, ca ospătari sau ca bucătari. Antreprenorul Dragoş Petrescu, unui dintre cei mai puternici oameni din industria restaurantelor, care controlează grupul City Grill, spunea anterior că zilnic aduce la muncă 200 de angajaţi din apropierea Bucureştiului, din oraşe ca Giurgiu, Videle şi că se pregăteşte să recruteze nepalezi. Pe de altă parte, hotelul Teleferic Grand Hotel din Poiana Braşov, cu 127 de camere, a recrutat deja peste 20 de filipinezi, iar planul companiei era de a creşte numărul angajaţilor de origine filipineză. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO