Profesii

Guvernul PSD a spart puşculiţa Finanţelor: plus 25% la salarii în primele opt luni din an. „Mediul privat nu poate ţine pasul cu aceste creşteri. Guvernul a introdus o distorsiune gravă pe piaţa muncii prin majorările salariale făcute.“

Guvernul PSD a spart puşculiţa Finanţelor: plus 25% la...

Autor: Iulian Anghel

01.10.2018, 00:08 10244

Cheltuielile cu salariile în sectorul de stat au crescut în primele opt luni din 2018 cu 25%, faţă de ace­eaşi perioadă din 2017, po­tri­vit exe­cuţiei bugetului ge­ne­ral con­solidat. Mediul privat nu poate ţine pa­sul cu majorările de salarii operate în sec­torul de stat, dar nu are de ales. Prin ur­mare, salariile în mediul pri­vat vor creş­te, dar totul se va traduce, în fi­nal, în in­flaţie şi în scădere de competi­ti­vi­ta­te, ceea ce va lovi  şi în cursul de schimb, cred re­prezentanţii mediului de business.

„Majorarea salariilor la stat antrenează, au­to­mat, majorarea salariilor în mediul privat. Dar, în lipsa creşterii competitivităţii, aceste ma­jorări sunt o iluzie pentru că totul se va tra­du­ce în inflaţie, pe termen scurt, şi, pe termen mai lung, într-un deficit de cont curent accen­tuat, ceea ce pune presiune pe monedă. Gu­ver­nul a introdus o distorsiune gravă pe pia­ţa mun­cii, prin majorările salariale făcute fără niciun studiu de impact – sigur este şi greu să mă­sori eficienţa la nivelul apa­ra­tului de stat“, co­men­tează Adrian Codîrlaşu, pre­şe­dintele CFA România.

În primele opt luni din 2018 versus opt luni 2017, cheltuielile bugetului ge­ne­ral con­solidat cu salariile au cres­cut cu 25% (plus 11 mld. lei), potrivit da­telor publicate de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO