Profesii

Romanii se bat pentru ultima data doar cu romani pentru joburi in Uniunea Europeana

Romanii se bat pentru ultima data doar cu romani pentru joburi in Uniunea Europeana

Click pentru imaginea marita

04.06.2007, 22:12 25

Peste 600 de candidati romani vor participa la interviuri pentru ocuparea unui post permanent in institutiile Uniunii Europene. Interviurile se vor desfasura la Bruxelles, iar aceasta este ultima data cand romanii se mai intrec doar cu romani inainte de a intra in competitie cu candidatii din celelalte state membre.
In urma interviului, vor fi alesi 225 de romani pentru posturile care necesita studii superioare si 215 pentru posturi de secretariat, adresate candidatilor cu studii medii.
"Aceasta este ultima competitie in care romanii concureaza intre ei. Odata ce toate formalitatile vor fi indeplinite in ceea ce priveste intrarea in Uniunea Euopeana, nu vor mai exista competitii de acest gen, iar concurenta va fi mai mare, romanii infruntandu-se cu candidati din toate statele membre", a explicat Crista Filip, Project Manager Euroconcurs.ro, primul site dedicat celor care vor sa devina functionari europeni.
Filip este, de asemenea, si training & development manager al BorderLine Services.
Cei care au fost chemati la interviu s-au incris din vara lui 2006 si au fost alesi din 9.000 de persoane inregistrate in cursa pentru un post cu studii superioare in drept, economie, audit si administratie publica europeana. Pe langa acestia, peste 5.000 s-au inscris pentru posturi de secretariat.
Etapele de selectie pentru un post permanent in institutiile UE dureaza in medie intre 9 si 12 luni. Pregatirea pentru competitie poate dura intre 6 luni si cativa ani, in functie de timpul si determinarea fiecaruia.
Cea mai grea pentru candidatii romani este proba de preselectie intrucat la aceste teste pica intre 70% si 90% dintre cei inscrisi. "Candidatii au dificultati la aceasta proba pentru ca de obicei nu au cunostinte temeinice despre Uniunea Europeana si trebuie sa le invete in scurt timp. In plus, mai sunt testele de rationament verbal si numeric care necesita o pregatire speciala", explica ea.
Filip precizeaza ca trecerea de aceste probe foarte riguroase transforma candidatii in "laureati", intrucat acestia sunt incadrati pe listele de rezerve. "Abia atunci poti candida efectiv pentru un post vacant in cadrul unei institutii, dar de obicei majoritatea celor care sunt trecuti pe aceste liste sunt si angajati", spune ea.
La sfarsitul lui 2006 s-au publicat primele liste de rezerva, ale competitiilor desfasurate in cursul anului. Astfel din 2007 au inceput sa lucreze in institutii primii functionari europeni de nationalitate romana. Ei sunt corectori, traducatori, interpreti si juristi-lingvisti.
Pentru toti cei care vor un job in institutiile UE, Euroconcurs.ro organizeaza pe 9 iunie in Bucuresti un seminar de pregatire pentru interviu, cu Phil Gaskell, trainer pentru competitiile UE, si Mihaela Stroe, specialist in comunicare nonverbala.
Mai bine de 30.000 de romani vor candida in acest an pe locurile scoase la concurs in institutiile Uniunii Europene, aproape dublu fata de numarul celor care s-au inscris la concurs anul trecut, potrivit estimarilor BorderLine Services, companie care ofera servicii de informare si training pentru romanii interesati sa participe la concursurile europene.
In 2006, 16.000 de romani s-au inscris pentru a sustine testele de preselectie pentru un job in institutiile Uniunii Europene, candidand pe circa 800 de locuri in domenii ca administratie publica europeana, drept, audit, economie, secretariat, traduceri sau interpretare. Daca anul trecut 20 de romani candidau pentru un job in institutiile UE, anul acesta, numarul de candidati ar putea fi mult mai mare, in functie de numarul de posturi care vor fi scoase la concurs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO