Profesii

Românii au renunţat la ideea unor salarii mari şi vor doar să se angajeze

Aproximativ 15.000 de români şi-au căutat în acest weekend un loc de muncă la târgul de cariere Angajatori de Top. Foto 
Andreea Alexandru

Aproximativ 15.000 de români şi-au căutat în acest weekend un loc de muncă la târgul de cariere Angajatori de Top. Foto Andreea Alexandru

Autor: Corina Mirea

27.10.2013, 20:17 2024

indiferent că sunt tineri abia ieşiţi de pe băncile facultăţilor, că încă sunt angajaţi şi vor să îşi schimbe jobul sau că sunt foşti manageri în căutare de noi provocări profesionale, o parte dintre românii care îşi caută un loc de muncă în prezent nu mai vor salarii mari, ca în trecut, ci doar un job. Aproximativ 15.000 de români şi-au căutat în acest weekend un loc de muncă la târgul de cariere Angajatori de Top, concurând pentru 3.300 de joburi scoase la concurs de 90 de companii.

„Am lucrat pentru un jucător mare din industria de retail ca manager de achiziţii până acum trei săptămâni, când am decis să îmi dau demisia. Simţeam că m-am plafonat şi că nu mai aveam şanse să mă dezvolt. Am lucrat şapte ani acolo şi am decis că e timpul să caut un nou drum. Cred că sunt destule joburi în achiziţii, nu mi-e frică de pasul pe care l-am făcut, pentru că orice companie va avea nevoie de oameni de vânzări buni. Cred că un salariu rezonabil pentru experienţa pe care o am ar fi de 4.500- 5.000 de lei net (1.000-1.200 de euro), dar aş accepta şi un minim de 3.000 de lei (circa 700 de euro)“, spune Cristian Tocaci, 30 de ani, care a lucrat pentru un hipermarket din Ca­pitală.

Şi tinerii care sunt specializaţi în industrii unde angajaţii sunt foarte bine plătiţi sunt dispuşi să se angajeze pe salarii mult sub nivelul celor practicate în piaţă, pe motiv că au nevoie să capete experienţă.

Spre exemplu, Laurenţiu Enache, 21 de ani, este student la matematică-informatică şi spune că a venit la târg pentru un job entry-level de programator web, pentru care ar accepta un salariu minim de 250-300 de euro, însă ar fi dispus să intre şi într-un program de internship fără plată. În acelaşi timp, salariile practicate în această industrie pornesc şi de la 500 de euro pentru programatori juniori, potrivit informaţiilor din piaţă

„Am venit la târg pentru că vreau să mă relochez. Lucrez în prezent într-un call center şi, dacă nu găsesc în Cluj sau în Timişoara un job pentru o companie de cercetare, domeniu în care m-am şi specializat, am să optez tot pentru un loc de muncă într-un call center. Vreau neapărat să mă mut în provincie pentru linişte, pentru a avea un trai mai decent”, precizează Adina Negrea, 32 de ani. Ea spune că, pentru un job într-un call center ar lucra şi pentru 1.700 de lei net pe lună (circa 380 de euro), iar pentru un post într-o companie de cercetare de piaţă pentru minim 2.500 de lei net pe lună (560 de euro). Pretenţiile ar urca în momentul în care ar fi nevoită să stea mult peste program, condiţii în care nu ar lucra pentru mai puţin de 3.500 de lei net pe lună (circa 800 de euro), în cazul unui job la nivel de senior.

Ruxandra are 26 de ani şi este absolventă de arhitectură, specializare pentru care nu a găsit nici un job disponibil la târgul de cariere. În prima zi a evenimentul, până la prânz, nu şi-a depus nici un CV şi nici un angajator nu a putut să o îndrume spre un job care ar presupune cunoştinţe din arhitectură.

„Cam de două luni caut un job şi încerc să îmi fac măcar stagiul de practică obligatoriu de doi ani, dar nici un birou de arhitectură nu mi-a răspuns la solictări până acum. Am venit la târg pentru că speram să găsesc ceva care să se apropie cât de cât de ceea ce ştiu să fac pentru că nu vreau să mă angajez într-un call center, am învăţat prea mult pentru a mă rezuma la asta. Cred că nu m-aş angaja pe mai puţin de 1.000 de lei pe lună (circa 230 de euro), dar, ca să îmi termin stagiul de practică, aş accepta să lucrez şi pentru cineva fără să fiu plătită”, explică Ruxandra.

“Angajatori de Top”, organizat de firma de consultanţă în resurse umane Catalyst, s-a desfăşurat în perioada 25-26 noiembrie la Sala Palatului din Bucureşti, iar în perioada următoare târgul de cariere va fi organizat şi la Iaşi, în perioada 8-9 noiembrie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO