Profesii

Romanii ar pleca oriunde pentru un loc de munca mai bun

24.05.2004, 00:00 37



Pentru un loc de munca mai bun, romanii dau dovada de o puternica mobilitatea: ar renunta la prieteni, la familie si la locurile natale si s-ar muta intr-o alta localitate sau chiar in alta tara. Potrivit unui sondaj realizat pe bestjobs.ro in perioada 10 - 16 mai, mai mult de jumatate din repondenti, respectiv 64%, au declarat ca s-ar muta in alt oras pentru un loc de munca mai bun, 28% s-ar muta in alta tara.



Procentul celor care sunt prea legati de orasul natal pentru a-l schimba din cauza unui loc de munca este de numai 8%.



"Numarul romanilor care vor sa plece din tara este destul de scazut. Majoritatea romanilor ar prefera sa ramana in tara, daca ar avea o slujba care sa le ofere mai multe sanse de avansare", a declarat Ionut Oprea, brand manager al firmei Neogen, care administreaza site-ul www.bestjobs.ro.



Sondajul a relevat faptul ca, pe categorii de varsta, tinerii, in special cei cu varsta cuprinsa intre 20-35 ani, reprezinta segmentul de populatie cel mai mobil. Astfel, 66% din cei chestionati au declarat ca ar schimba orasul si 28% au spus ca ar pleca din tara. Nici cei intre 35 - 45 de ani nu ar renunta la o slujba mai buna doar pentru faptul ca aceasta ar insemna mutarea in alt oras. Surprinzator este faptul si cei care fac parte din categoria de varsta 45-55 de ani ar fi dispusi sa paraseasca localitatea natala si chiar tara pentru o slujba, chiar daca nu in aceeasi proportie. Astfel, 45% din repondenti au spus ca s-ar muta din oras, iar 32% ar pleca in alta tara. Procentul celor care ar ramane acasa este de numai 23%.



Pe domenii de activitate, cei care lucreaza in domeniul serviciilor financiare - asigurari si bancilor - sunt cei mai mobili, 87% din acestia fiind gata sa se mute in alt oras. Acestia sunt urmati de juristi care ar pleca in proportie de 82%, si de cei care lucreaza in vanzari (76%).



In schimb, angajatii din constructii par sa fie mai atrasi de munca in strainatate (67%), fata de doar 27% care ar prefera sa ramana in tara, dar in alt oras.



Cei din orasele mai mici par a fi cu atat mai motivati sa isi schimbe orasul pentru o slujba mai buna. In cazul aradenilor care au participat la acest sondaj, proportia celor care ar parasi locurile natale pentru o slujba mai buna este de 100%. Aceeasi tendinta sa inregistreaza si in cazul baimarenilor. Pe locul umator se situeaza locuitorii Bacaului-86% dintre repondenti.



Sondajul releva faptul ca nici cei din marile orasele nu ar renunta la o slujba care le-ar oferi posibilitati de avansare doar din cauza faptului ca aceasta ar fi departe de casa (Bucuresti: 54% , Timisoara: 82%, Constanta: 68%, Brasov: 65%, Cluj-Napoca: 80%) La polul opus se situeaza targumuresenii care par a fi cei mai legati de orasul lor. Procentul cel mai mare de persoane care nu ar putea sta departe de casa este aici de 18%.



De altfel, aceasta mobilitate a fortei de munca a fost surprinsa si de recensamantul populatiei realizat in 2002. Rezultatele acestuia au aratat ca peste patru cincimi dintre persoanele ocupate au locul de munca in aceeasi localitate cu resedinta, 12,8% - in alta localitate din acelasi judet, iar 2,4% - in alt judet. Pe sexe, se observa o diferentiere in functie de distanta de resedinta si locul de munca, femeile avand tendinta de apropiere de resedinta, foarte putin femei avand un loc de munca in afara localitatii de resedinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO