Profesii

România se află printre ţările UE cu cea mai mică pondere a asistentelor medicale în numărul total totalul angajaţilor, cu un procent identic cu Spania şi Portugalia

România se află printre ţările cu cea mai mică pondere a asistentelor medicale în numărul total al angajaţilor, cu un procent 1,5%, la fel ca în Spania şi Portugalia, în condiţiile unei medii de 2,2% la nivelul UE, arată datele Eurostat pe anul 2019.

Astfel, în spitalele şi clinicile din România erau angajate la finele anului trecut 126.583 asistente şi moaşe, în scădere faţă de 2018 (127.833), dintr-un total de 8,6 milioane angajaţi la nivel naţional.

În total, în ţările membre erau angajate 4,45 milioane de asistente medicale şi moaşe, cu jumătate de milion mai multe decât în 2012.

Cea mai mare pondere în forţa de muncă locală este în Germania, cu 3,4% din total, urmată de Finlanda (3%), Belgia (2,9%) şi Irlanda (2,8%).

În schimb, 11 din cele 27 de ţări membre UE înregistrează o medie de 1,5% din totalul angajaţilor sau chiar mai puţin. Pe ultimele locuri se află Bulgaria (1,1%), Letonia şi Luxembour (1,2%), urmate de Estonia, Cipru şi Ungaria (1,3%).

În Grecia şi Polonia, asistentele medicale reprezintă 1,4% din forţa de muncă raportată la nivel national.

Un nivel similar cu media Uniunii se regăseşte în Marea Britanie, cu 2,2%.

Ca număr, asistentele medicale din Germania reprezintă o treime din totalul înregistrat în Uniunea Europeană, respectiv 1,45 milioane persoane. Comparativ, în Franţa sunt 656.000 (15% din total UE), iar în Italia circa 411.000 (9% din UE).

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.