Profesii

Romania, refugiul executivilor pe timp de criza

Romania, refugiul executivilor pe timp de criza
24.10.2008, 17:39 68

La mijlocul anului trecut, Ciprian Sandu, 39 de ani, a decis sa lase jobul de senior manager in departamentul de marketing al AT&T Mobile, fostul Cingular Wireless, cea mai mare companie de telecomunicatii din SUA, pentru a veni in Romania. Pe cont propriu insa, dat fiind ca se gandea de ceva vreme sa isi deschida o afacere.

Urmand una dintre regulile nescrise ale felului in care se fac afacerile peste Ocean - "If it's the right thing, it has to be done right now". (Daca este cel mai bun lucru de facut, trebuie facut chiar acum.), Sandu a decis relativ repede sa se intoarca acasa.
"Mi-am facut un bilant de Anul Nou, la inceputul lui 2007, si m-am gandit la lucrurile semnificative pe care le facusem in ultimul an si nu am gasit o lista multumitoare. Asa ca am riscat. M-am uitat la posibilitati si am decis sa-mi deschid propria firma in Romania", spune Sandu, care admite ca daca i-ar fi spus cineva in 2006 ca va lua aceasta decizie, ar fi luat-o ca pe o gluma.
Criza financiara a jucat un rol semnificativ in decizia lui Sandu de a parasi jobul de senior manager marketing la AT&T, cu atat mai mult cu cat a avut ocazia sa resimta potentialul a ceea ce urma sa se intample cu mult inaintea prabusirii Wall Street-ului.
"Stiam ca sistemul avea sa intre in colaps. Erau prea multe excese in piata, bancile erau disperate sa atraga clienti, preturile apartamentelor si ale caselor crescusera foarte mult, ceea ce scosese la suprafata speculatorii. De cealalta parte, oamenii obisnuiti faceau tot mai multe eforturi sa cumpere case, desi nu aveau nevoie de ele, transformandu-se la randul lor in cumparatori speculativi. Devenise mult prea usor sa iei credite, iar consumul crescuse teribil. Personal, credeam ca situatia de criza avea sa loveasca mai repede decat s-a intamplat in realitate."
 
 
Tot mai multe CV-uri din strainatate
Firmele de recrutare si de executive search sunt asaltate de CV-uri de la manageri straini care vor sa vina sa lucreze in Romania si de la romani care au plecat cu ani buni in urma in afara tarii, iar acum vor sa se intoarca acasa.
"Inca de la mijlocul lunii august am constatat o crestere a numarului de CV-uri primite de la romani care doresc sa se repatrieze sau de la middle si top manageri straini care vizeaza Romania pentru a-si gasi un loc de munca in conformitate cu pozitia pe care o detin in prezent si cu asteptarile lor financiare. In numar mai mare primim solicitari de la manageri straini - cam 10-15 CV-uri pe saptamana -, iar de la romanii dornici sa se intoarca vorbim de o medie 8 CV-uri pe saptamana", spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de executive search Advice Human Resources.
Pe de alta parte, George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata, spune ca in ultimele luni s-au inmultit mai degraba cererile de locuri de munca din partea romanilor care lucreaza in strainatate, decat cele din partea strainilor.
"In mod normal, primeam cate 5-6 aplicatii pe saptamana de la manageri din strainatate, romani sau straini. In ultimele trei luni s-a triplat numarul de astfel de CV-uri, si cea mai mare parte sunt romani care vor sa se intoarca", spune Butunoiu. Mai mult decat atat, daca inainte de declansarea crizei financiare, cererile de job din strainatate veneau din toate domeniile de activitate, in prezent, in background-ul celor care vor un job in Romania scrie tot mai des banking, investment banking sau consultanta.
Consultantii din executive search cad de acord asupra unui lucru: numarul mare de CV-uri venite din strainatate este cu siguranta legat de criza financiara internationala, mai ales ca aplicatiile vin de pe pietele fierbinti ale momentului. "A crescut numarul de cereri de job ale managerilor din SUA, Canada sau Londra. Am cunoscut oameni care s-au trezit ca au ramas fara job de pe o zi pe alta", spune Butunoiu.
Numarul mare de aplicatii venite din strainatate usureaza pe de o parte munca consultantilor din executive search, care nu mai trebuie, ca in anii trecuti, sa caute ei candidatii cei mai potriviti pentru un job. Criza financiara isi arata insa si o fata mai putin prietenoasa head-hunterilor si firmelor de recrutare: pe de o parte, oamenii nu mai pleaca atat de usor din companii, prin urmare, numarul pozitiilor vacate scade, iar pe de alta parte companiile sunt tot mai precaute in ceea ce priveste extinderea si angajarile. "Oricum ai privi, noi (fimele de executive search - n.r.) suntem primii afectati", este de parere Butunoiu.
Exista si o consecinta pozitiva care vine sa aseze piata fortei de munca din ultimii ani. Va creste calitatea candidatilor plasati. "Pana in urma cu cateva luni ziceam 'bogdaproste' daca gaseam un candidat cat de cat bun. La fel si clientii. Chiar daca nu vor mai fi atatea proiecte de recrutare, de acum inainte va creste calitatea acestora", afirma head-hunterul.
 
 
De ce vor in Romania
Sandu a cautat o provocare care sa ii dea sansa sa isi realizeze potentialul, prin firma sa de consultanta, o alta afacere, sau intr-un rol cu mai multa responsabilitate. "Romania trece prin schimbari accelerate, asa ca potentialul de a pune pe picioare o afacere de succes este mai mare. In plus, experienta si capabilitatile mele sunt mult mai de folos aici decat in SUA. Posibilitatea de a castiga mai mult nu a fost cel mai puternic motiv", spune Sandu, care castiga aproximativ 90.000 de euro net pe an la AT&T, adica 7.500 de euro lunar.
Criza financiara a determinat si manageri din alte domenii sau de pe alte piete sa isi incerce norocul in Romania. Majoritatea celor in discutie sunt ocupanti de pozitii de middle si top management, dar apar surprinzator si cazuri in care chiar proprietarii unor companii mai mici sunt nevoiti sa renunte la propriul business si sa incerce sa ocupe pozitia de general manager intr-o companie dintr-un domeniu similar.
Scarlat da exemplul unui manager din Rusia care a decis ca este oportun sa vanda actiunile companiei distribuitoare de produse pentru uz casnic si sa candideze pentru o pozitie de general manager.
La Advice au ajuns in ultimele saptamani CV-uri din tari precum Cehia, Franta, Statele Unite ale Americii, Rusia sau Spania. "Vorbim de CV-uri primite de la top-manageri din domenii precum FMCG, farmaceutic, telecomunicatii, retail, real-estate. Pozitiile pe care le vizeaza sunt de directori generali, directori executivi sau de operatiuni.
Exista insa si fosti executivi, si aici vorbim in special de romani, care decid sa inceapa afaceri pe cont propriu. Ciprian Sandu a ajuns in iulie 2007 in Bucuresti, iar in decembrie infiintase deja Saciro Consulting, companie de consultanta in management, care are in prezent doi clienti. Desi admite ca a fost un moment foarte potrivit pentru a demara un business in Romania, lucrurile merg destul de incet.
"Sistemele de management locale trebuie upgradate cu ajutorul experientelor din afara. Cu toate acestea, unii din managerii romani au o gandire relativ simpla, nu se gandesc la strategia companiei pe termen lung, ci isi conduc businessurile de pe o zi pe alta. Au nevoie de sfaturi, dar este foarte puternic sentimentul de mandrie si putini recunosc ca au nevoie de consultanta", spune Sandu, care asteapta afaceri de 100.000 de euro in acest an prin Saciro.
Pe de alta parte, Sandu, care conduce si activitatile din Romania ale fondului de investitii Rubicon Capital, a revenit in tara dupa 25 de ani petrecuti practic intr-o alta lume, cea americana, si se confrunta cu una din provocarile pe care le intampina majoritatea celor care au fost "rupti" de piata locala atat de mult timp. Spune ca are nevoie de o anumita perioada de timp sa se acomodeze cu noul context, sa isi faca o baza de contacte in mediul de business. In acelasi timp, fostul senior manager in marketing al AT&T Mobile nici nu s-a asteptat sa fie usoara tranzitia sa de integrare in mediul de business romanesc, cu atat mai mult cu cat cele doua piete sunt complet diferite ca mentalitate, dimensiune si atitudine.
Ciprian Sandu a plecat in SUA in 1983, unde a obtinut diploma in inginerie mecanica de la University of California, San Diego, si un MBA de la Merage School in cadrul University of California, Irvine. Intre timp, a mai studiat in domeniul financiar si in marketing la Bocconi University din Milano.
Tot pe model american, a avut trei slujbe in timpul studiilor, iar dupa ce a primit diploma de MBA a fost consultant pentru Tech Coast Angels, o companie de venture capital (fonduri de investitii care investesc in companii mici, dar cu potential mare de crestere), unde a contribuit la evaluarea potentialului investitional a diferite companii din internet.
 
 
Nu se vand ieftin
Banii nu sunt principalul motiv, insa manageri care au lucrat pe Wall Street sau care au coordonat operatiuni locale sau regionale in strainatate nu se vand tocmai ieftin. Salariul unui roman care vrea sa se intoarca porneste de la 3.000 - 3.500 de euro pe luna, in timp ce strainii incep negocierea de la 5.000 de euro. Un roman va solicita pentru o pozitie de top management - CEO, GM - si 10.000 de euro net, la care se adauga bonusurile "care fac diferenta", spun specialistii in recrutare.
Desi nu au pretentii salariale exagerate, cei mai multi se asteapta la un upgrade salarial. "Se doreste o crestere de cel putin 1.000 - 2.000 de euro lunar. In cazul angajarii unui expat costurile vor fi mai mari deoarece acestuia compania va trebui sa ii suporte si cheltuielile de relocare si va trebui sa ii puna la dispozitie o locuinta", spune Scarlat, de la Advice.
"Strainii vad Romania ca avand inca o stabilitate economica pe care tarile lor si-au pierdut-o. Se stie ca exista in continuare nevoie de specialisti in sectorul bancar si IT si tocmai pentru aceste pozitii aplica si acestia. In plus, pana acum companiile prezente pe piata locala care au angajat expati au fost suficient de generoase in ceea ce priveste pachetul salarial, oferind salarii si cu 2.000 de euro mai mari decat ale managerilor locali", este de parere Scarlat.
In contextul actual al crizei financiare, tarile in care romanii au lucrat in ultimii ani se dovedesc a fi mai putin primitoare si mai sarace in oportunitati. Companiile trec prin procese de restructurare. Se duce o lupta destul de stransa intre expati si managerii locali. Pentru a ocupa o pozitie de management, un roman trebuie mai mult ca niciodata sa dovedeasca ca are expertiza in domeniu, ca poseda cunostinte solide ale unei limbi de circulatie internationala si ca va aduce plus-valoare reala companiei in care lucreaza. "Cerintele de angajare intr-o tara straina au devenit mai exigente. Pe de o parte este explicabil. Se incearca adesea protejarea conationalilor pentru a evita intrarea lor in somaj", spune consultantul Advice.
Ea da un exemplu din domeniul constructiilor, unde inginerii spanioli, germani, cehi vor fi nemultumiti daca isi pierd locul de munca in favoarea inginerilor romani, fapt ce ar putea duce la "valuri de antipatie" la adresa expatilor.
Pe de alta parte, strainii vad in Romania o alternativa mai sigura in actualul context financiar. Ritmurile accelerate de cresteri salariale din ultimii ani si avansul economic au transformat companiile de pe piata locala intr-o destinatie mai mult decat atractiva pentru executivii straini.
Advice a primit astfel cereri de la executivi din Italia, Estonia, Polonia sau Dubai, ceea ce demonstreaza ca nu doar in context global, ci si in context regional Romania ramane interesanta.
Avantajele pentru angajatori sunt evidente, dat fiind ca un roman relocat sau un strain pot aduce o alta viziune afacerii avand in vedere experienta acumulata in medii de lucru internationale. Insa astfel de recrutari nu sunt ieftine.
"Pe angajator il va costa mai mult cu aproximativ 2.000 - 4.000 de euro", spune Scarlat referindu-se la recrutarile din afara tarii, fara a indica o suma exacta pentru ca fee-urile Advice sunt in stransa legatura cu complexitatea pozitiei si a profilului pe care il recruteaza.
"I-am intrebat pe managerii din strainatate daca prefera sa lucreze exclusiv in companii multinationale. Foarte multi
s-au aratat flexibili, dispusi sa lucreze pentru companii cu management romanesc avand in vedere ca deja au inceput sa invete limba romana", spune consultantul Advice.
Pe langa managerii din punctele de foc ale crizei financiare, o alta categorie de candidati apare pe listele recruiterilor. Este vorba despre tinerii de 30 - 35 de ani din tari ca Liban, India sau Malaiezia, care sunt foarte optimisti cu privire la posibilitatea de a obtine un loc de munca in Romania.
Cei mai multi dintre ei activeaza pe pozitii de middle management in domenii precum IT, telecomunicatii, in timp ce altii ocupa pozitii de team-leader sau business-developeri, spune consultantul Advice.
 
Managerii romani, printre primii In lume la puterea de cumparare
  • Cresterile salariale pe pozitii de management, stagnarea preturilor la imobiliare si recesiunea economica de pe pietele intenationale au propulsat Romania pe locul 8 lume in functie de puterea de cumparare a managerilor, arata un studiu realizat de compania de consultanta in management Hay Group.
  • Romania a urcat 14 pozitii comparativ cu anul trecut, depasind in clasamentul din acest an tari ca Polonia (locul 14), Elvetia (20), SUA (41) sau Marea Britanie (47). "Romania a devenit deja un 'El Dorado' pentru manageri, in special pentru cei din Asia, unde veniturile disponibile sunt considerabil mai mici", declara la data publicarii studiului Harry Meintassis, general manager al Hay Group Romania.
  • Puterea reala de cumparare a fost calculat luand in considerare media salariala la nivel de management, din care au fost scazute taxele si impozitele salariale, la care au fost aplicate elemente care tin de costul vietii in fiecare dintre 51 de tari analizate in studiu.
  • Astfel, cu un salariu net lunar de 5.000 de euro, un manager roman poate cumpara de doua ori si jumatate mai mult decat un manager din Suedia, tara clasata pe ultimul loc in functie de puterea de cumparare la nivel de management.
  • Salariile la nivel de management au crescut cu 12% in acest an. Cu aceiasi bani, managerii romani pot cumpara mai mult.
  • Cresterea venitului disponibil al managerilor romani se explica prin avansul economiei (crestere economica anuala de 9,3% in T2) si prin stagnarea preturilor de pe piata imobilara. Cota unica de 16% este un alt avantaj fiscal pentru investitori.
  • Pe langa evolutia interna, avansul puterii de cumparare a managerilor romani a fost favorizat si de contextul international, care a determinat scaderea puterii de cumparare in unele state din Vest.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO