Profesii

România fruntaşă privind combaterea inegalităţii sexelor în privinţa salarizării

România fruntaşă privind combaterea inegalităţii...

Autor: Răzvan Botea

24.03.2018, 16:55 822

România ocupă locul trei la capitolul diferenţei de salarizare între bărbaţi şi femei la nivelul întregii forţe de muncă, bărbaţii câştigând cu 5,8% mai mult decât femeile, în scădere cu 3% faţă de anul 2010. Privind rezolvarea inegalităţii salarizării femeilor şi bărbaţilor, România a înregistrat cel mai bun progres, acesta fiind de 3%, spune studiul efectuat pe 41 de ţări membre ale OCDE şi UE de către platforma de recrutare Honeypot.

O femeie câştigă în medie în industria IT din România aproximativ 1.000 euro, salariu mediu net.

Portugalia, SUA şi Letonia sunt ţările în care salariile femeilor din industria IT sunt cele mai mari, acestea fiind cu 6-7 procente mai ridicate decât media mondială. SUA de asemenea oferă cel mai mare salariu femeilor din industria IT, undeva în jurul sumei de 70.000 de euro anual.

Cu 30%, Bulgaria are cea mai mare pondere de femei care lucrează în IT, urmată de Australia cu 28 de procente şi România cu 26%.

În Germania în 2010, bărbaţii erau plătiţi mai bine decât femeile cu 19,44%, iar în 2015 diferenţa s-a micşorat la 19%. În Franţa, bărbaţii câştigă mai bine cu 15,8% decât femeile, procentul acesta crescând din 2010 când era de 12,3%.

Femeile reprezintă 42% din totalul forţei de muncă din România, procent care plasează ţara noastră pe locul 35, faţă de Lituania sau Letonia de pe locurile fruntaşe, unde mai mult de jumătate din forţa de muncă este reprezentată de femei.

Femeile câştigă cel mai bine în Luxemburg, cu o medie lunară de aproape 4.000 euro brut şi în Elveţia şi SUA, ambele cu o medie lunară de aproximativ 3.300 euro brut, faţă de România cu aproximativ 1.500 euro brut.

Inegalitatea sexelor privind salarizarea este cea mai vizibilă în Coreea de Sud unde femeile câştigă cu 37% mai puţin decât bărbaţii, dar şi în SUA sau Marea Britanie unde femeile câştigă cu aproximativ 19% mai puţin decât bărbaţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO