Profesii

România cheltuieşte peste 100 mld. lei pe an cu „prestaţiile sociale“, dar ponderea lor în PIB e la jumătate faţă de media UE

România cheltuieşte peste 100 mld. lei pe an cu...

Autor: Adelina Mihai

03.07.2017, 21:30 321

Claudia Boghicevici, fost ministru al muncii: S-ar mai putea reduce din cheltuielile cu aceste beneficii dacă s-ar verifica câţi oameni care pleacă la muncă în străinătate sunt beneficiari de asistenţă socială în România.

Peste 100 de miliarde de lei, adică 14,3% din PIB, au fost cheltuite în 2015 pe prestaţii sociale, în această categorie intrând atât pen­siile, cât şi cheltuielile cu serviciile medicale de stat sau alocaţiile pentru copii, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.

Cu un buget de numai 14,3% din PIB destinat prestaţiilor sociale, România are cea mai mică cheltuială raportată la PIB cu acest tip de costuri, nivelul fiind la jumătate faţă de me­dia UE – 28 de ţări, unde statele alocă, în medie, 28,7% din PIB pentru prestaţiile sociale.

„Înainte de anul 2011 – anul în care pre­staţiile sociale s-au unificat şi le-am numit bene­ficii de asistenţă socială - era o poveste urâ­tă, toate tipurile de beneficii erau defal­ca­te şi erau acordate separat de 5 instituţii diferite. Astfel, unii ajungeau să ia 2.500 de lei de la stat fără să aibă emoţii că pot fi verificaţi. Ulterior, sistemul informatic s-a unificat, s-au făcut reintegrări şi s-au impus diverse condiţio­nalităţi. Îmi amintesc că, atunci când eram mi­nistru, am făcut un control la Sibiu pe certificate de handicap, din 1.065 de certificate de handicap circa 1.015 erau false, eliberate în aceeaşi zi. Era o pagubă de 8 milioane de euro care ar fi trebuit recuperată“, a spus Claudia Boghicevici, fost ministru al muncii şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO