LIVE: Acum la ZF Tech Day: Cum s-a reinventat digital Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică? O discuţie cu Liviu Lucaci, rector al UNATC, Maria Ciobanu, Senior Business Development Executive, Orange România, şi Adrian Manea, ICT Business Development Manager, Orange Business Services
Profesii

Roller coaster pe piaţa muncii: salariile şi-au revenit la nivelul de dinainte de pandemie. Un angajat din auto avea un salariu mediu de 3.300 de lei în aprilie 2019, 2.700 de lei net în aprilie 2020 şi 3.800 de lei net în aprilie 2021

Salariile angajaţilor din majoritatea sectoarelor de activitate au depăşit în luna aprilie 2021 nivelul din aprilie 2019, semn că piaţa muncii şi-a revenit şi companiile au reluat angajările.

Anul trecut, în aprilie, salariile anga­ja­ţilor din domenii precum auto, mobilă sau hoteluri şi res­tau­rante au scăzut cu valori cuprinse între 20 şi 30% faţă de perioada similară din 2019, după ce multe firme şi-au în­trerupt activitatea în lockdown. Dar în 2021 nivelul sa­larial mediu e mai mare decât în aprilie 2019.

„Salariile vor creşte în continuare, nu doar în auto. Există o presiune generică pentru creşterile de salarii în in­dustrie, deficitul de forţă de muncă îi forţează pe an­gajatori să îşi revizuiască procesele şi pe partea de salarii. În plus, este primul an în care creşterile de salarii nu sunt sunt le­ga­te de creşterea salariului minim, pentru că nu s-a mo­dificat prea mult, ceea ce este bine“, a explicat Oana Tufăroiu, managing director la firma de recrutare Humangest.

În hoteluri şi restaurante, unul dintre cele mai afectate sectoare din cauza pandemiei, salariile din aprilie 2021 au crescut cu 34% în aprilie 2021 faţă de aprilie 2020 (până la aproape 1.800 de lei net), dar sunt în continuare cu 2% sub nivelul salariului mediu din 2019.  Şi în domeniul transporturilor aeriene salariile sunt încă cu 17% sub nivelul din 2019.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.