Profesii

Revitalizarea economiei britanice, o provocare majoră cu o forţă de muncă în curs de îmbătrânire, un declin al producţiei şi o creştere a şomajului

Revitalizarea economiei britanice, o provocare majoră cu...

Autor: Catalina Apostoiu

30.06.2020, 00:05 466

Prinsă deja în cel mai pronunţat declin de productivitate de la Revoluţia Industrială, Marea Britanie se îndreaptă acum către cea mai profundă recesiune din rândul ţărilor dezvoltare după înregistrarea unui număr record de decese de pe urma pandemiei, scrie Bloomberg.

Declinul vine chiar în condiţiile în care decizia ţării de a pă­ră­si UE va duce la scăderea numărului disponibil de muncitori ca­re au ajutat în trecut la acoperirea de deficite în industrii cheie pen­tru economie. Pandemia a adăugat urgenţă nevoii de a se gă­si o soluţie problemei forţei de muncă cu un ritm rapid de îmbă­trâ­nire.  În condiţiile în care tinerii suportă povara dispo­ni­bilizărilor, ministrul britanic al finanţelor Rishi Sunak a anunţat că una dintre priorităţile sale este susţinere celor care şi-au pierdut locul de muncă pentru găsirea unuia nou. Acesta urmează să anunţe noi detalii privind planurile de redresare în lunile următoare.

La nivelul întregii economii devine evidentă o nouă ten­dinţă, cu scăderea ratei natalităţii la un nivel record şi o pre­lun­gire a vieţilor active graţie unor politici mai eficiente în do­meniul sănătăţii. Puţin peste 11% din cei de peste 65 de ani încă muncesc, mai mult de dublul proporţiei din urmă cu 20 de ani. Deşi o rată mai ridicată a activităţii este un lucru pozitiv pentru economie, dependenţa de muncitorii mai în vârstă nu este.

Premierul britanic Boris Johnson va insista în această săptămână că dispune de un plan pentru redresarea economiei, în condiţiile în care acesta promite că guvernul va „construi, construi, construi“ pentru a scoate ţara din cea mai puternică criză din ultimii 75 de ani cu cheltuieli suplimentare pentru şcoli, spitale şi infrastructură, potrivit Financial Times.

Intenţia premierului este de a întări încrederea la nivel naţional în contextul în care economia ţării se îndreaptă către cea mai profundă criză din istoria recentă.

Premierul va promite mai mulţi bani pentru spitale, şcoli şi dezvoltări rezidenţiale şi va lansa un nou proiect pe 10 ani de renovare a şcolilor, o sumă iniţială de 1 miliard de lire sterline urmând să fie alocată pentru primele 50 de şcoli aflate în cea mai precară stare din Anglia din septembrie 2021.

Separat, Johnson intenţionează să accelereze o parte din cheltuielile de 100 mld de lire sterline pe infrastructură anunţate deja.

Guvernul are însă în faţă obstacole majore, cu un declin al producţiei pe fondul măsurilor de carantină şi o creştere puternică estimată pentru rata şomajului în toamnă odată cu retragerea măsurilor de susţinere lansate de Trezorerie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO