Profesii

Reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor companiilor de stat nu vor mai fi remuneraţi

Reprezentanţii statului în Adunările Generale ale...

Autor: Liviu Popescu

06.07.2016, 17:30 449

Guvernul a aprobat astăzi un memorandum prin care activitatea acţionarilor în Adunările Generale ale Acţionarilor (A.G.A.) operatorilor economici, la care statul deţine direct sau indirect o participaţie majoritară, va fi considerată sarcină de serviciu pentru angajaţii acţionarului şi nu va fi remunerată.

Până în septembrie 2016, Ministerul Finanţelor Publice, împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vor propune, spre aprobare, Guvernului, actul normativ care va constitui baza legală pentru măsurile dispuse prin memorandumul de astăzi. 

Decizia a fost luată în vederea uniformizării practicii la nivelul tuturor companiilor aflate direct sau indirect în subordinea statului, după ce, în februarie 2016, prin Ordinul Viceprim-Ministrului, Ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri s-a stabilit că mandatul acordat reprezentanţilor M.E.C.R.M.A. în AGA ale societăţilor aflate în coordonarea ministerului de resort, este cu titlu gratuit.

Potrivit legislaţiei în vigoare, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acţionarilor remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe şedinţă, şi pentru mai mult de o şedinţă într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate(OUG nr. 26/2013, art.14 alin (1)).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO