Profesii

Reportaj de la înscrierea la ASE: de ce aleg absolvenţii de liceu studiile economice din Bucureşti

Reportaj de la înscrierea la ASE: de ce aleg...

Autor: Roxana Alexe

16.07.2014, 08:44 3503

Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti a fost asaltată, marţi, de sute de absolvenţi de liceu din Capitală şi din provincie, ale căror motive la înscrierea pentru admitere au variat de la căutarea unei facultăţi "backup, să nu stau un an acasă", la acela de a avea "un loc de muncă stabil".

Încă de dimineaţă, cozile la ASE Bucureşti se întind pe zeci de metri. Majoritatea tinerilor au venit însoţiţi de părinţi, unii dintre ei cu gândul să afle "despre ce e vorba".

Alţii se declară hotărâţi să se înscrie la două facultăţi, câtă vreme nu se mai dă examenul clasic, cu probe scrise în urma cărora intră cei mai buni, în ordinea notelor. Anul acesta e mai simplu: se intră pe baza mediei de la bacalaureat şi a unui eseu motivaţional care va fi notat cu admis sau respins.

În ciuda lungimii cozilor şi a timpului de aşteptare estimat la "maximum două ore", candidaţii şi părinţii sunt mulţumiţi de organizare şi de faptul că se înaintează într-un ritm "mai mult decât acceptabil".

 

"Vreau business cu economie"

Printre motivele pentru care tinerii s-au aşezat la coadă, cu dosarele în mână, se numără şi acela al îndemnurilor venite de la părinţi, "pentru că în familie este o tradiţie".

Alţii spun că, urmând o facultate din ASE, vor avea un loc de muncă stabil sau că, pur şi simplu, nu i-a atras nimic altceva.

Există, însă, şi raţiunea de a nu sta un an degeaba, acasă, care cere găsirea unei facultăţi "backup", adică de rezervă, după cum mărturiseşte o tânără aflată la coadă pe trotuarul de pe strada Căderea Bastiliei

"Eu aplic pentru că nu am luat examenul de engleză să plec în Anglia şi vreau o facultate de backup, ca să nu stau un an degeaba. Am terminat bacalaureatul cu 9.20 şi mă înscriu la Facultatea de Afaceri Internaţionale, pentru că este singura care ar avea legătură cu ce vreau să urmez eu. Eu vreau business cu economie, în Londra", spune ea.

Colega şi prietena ei, pe nume Anda, susţine că a venit să se înscrie la o facultate cu profil real. Motivul? Vrea să facă "Facultatea de Publicitate" şi, în paralel cu aceasta, studii economice, pentru a fi "mult mai bine văzută în advertising".

"O să încerc să mă descurc cu amândouă, sper să mă descurc. Dacă nu, mă las de una şi asta e! Mi-aş dori să mă şi angajez sau cel puţin să fac un internship, pentru că dacă mă duc la Publicitate acolo sunt multe oportunităţi şi oamenii sunt mult mai deschişi decât în alte joburi", explică ea.

Tot Anda spune că e absolventă a unui liceu cu specializarea filologie şi că nu ştie exact cum o să descurce la ASE cu materiile ce au la bază "matematica şi cifrele". "Nu ştiu cum o să mă împac cu cifrele, mai ales că eu vin de la filologie, dar aş vrea să încerc. Sper, totuşi, să pot să mă duc la cursuri la Publicitate, pentru că sunt mult mai interesante sau, cel puţin, mi se par mai interesante decât cele de la ASE", spune tânăra.

În faţa Andei şi a prietenei sale, un grup de candidaţi în care se află şi Ava, singura care vrea să spună de vrea să intre la ASE: "Am terminat bacalaureatul cu 8.35 la un liceu cu profil uman. Chiar nu mi-am dorit neapărat să fac Academia de Studii Economice. Am venit aici pentru că nu m-a atras nimic altceva şi mi se pare, adică...e o facultate destul de bună. Şi mă gândesc că o să fac faţă. Adică vin totuşi să învăţ, nu pentru altceva. Să rămân cu un anume bagaj de cunoştinţe, să nu o fac doar de dragul de a o face, să rămân cu ceva, mai ales că vreau să rămân în ţară".

Printre cei veniţi cu tatăl la înscriere, Robert, absolvent de liceu din Bucureşti. Acesta nu ştie exact ce îşi doreşte de la şcoala în sine, însă provine dintr-o familie de economişti, care l-a îndrumat spre acest domeniu. Tatăl său subscrie, arătând cu mândrie locul de unde a absolvit "în urmă cu 20 de ani".

Dacă domeniul e clar, ce va întâmpla după absolvire se află, deocamdată, în ceaţă. "Depinde foarte mult de ce voi face în viitor, după ce voi termina facultatea, dacă voi rămâne în ţară sau nu", spune Robert.

 

Mamele nu-şi vor copiii plecaţi din ţară, după facultate

Laura pare să ştie foarte limpede care sunt scopul şi durata doritei "vizite" în ASE. "Vreau să merg la Facultatea de Administraţie Publică, pentru că îmi doresc să lucrez într-una din instituţiile statului, chiar dacă ştiu că salariile sunt mici pentru început. Am terminat bacalaureatul cu media 8.73. Vreau doar să am posilbilitatea să învăţ mai departe şi să găsesc un loc de muncă stabil şi bun. Îmi doresc să fie profesori foarte bine pregătiţi, ca să am ce să învăţ de la ei şi atât. Nu am pretenţii aşa mari, că de restul mă ocup eu", a explicat ea.

O mamă de 38 de ani venită din Ploieşti cu fiul ei susţine că alegerea ASE îi aparţine exclusiv acestuia. "Am un băiat care se înscrie la Facultatea de Relaţii Internaţionale. A fost în totalitate alegerea lui, însă îmi doresc să găsească aici profesorii care să-l pregătească pentru un viitor bun. Vreau să fie gata pregătit pentru a merge mai departe. Toţi se aşteaptă la asta, de aceea fac o facultate. Şi mai vreau să rămână în ţară, însă nu pentru a fi alături de mine, ci pentru a-i fie bine lui în primul rând, şi apoi mie", spunea mama.

O altă mamă, venită din Neamţ, îşi aşteaptă fiica intrată să-şi depună dosarul la Facutatea de Finanţe-Bănci. Pespectiva plecării din ţară după absolvire este exclusă şi în acest caz, tot de către mamă.

"Mă rog bunului Dumnezeu să ne dea putere să o putem susţine şi mă rog ca profesorii de aici să-i susţină, să-i ajute, să-i îndrume să nu plece din ţară când termină atâta şcoală", a declarat ea.

Înscrierile la ASE Bucureşti continuă până la 18 iulie. Rezultatele obţinute la eseul motivaţional vor fi afişate ăn 19 iulie, iar a celor finale, cu candidaţii admişi şi respinşi, la 29 iulie.

(Serviciul Foto al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO